Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2012,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mjanmar

Torek, 28. 8. 2012, 14.34

8 let

V Mjanmaru odpravljena prepoved potovanj za nasprotnike režima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mjanmarska vlada je osrečila nekaj svojih državljanov, natančneje tiste, ki so se zaradi nasprotovanja režimu znašli v črni knjižici in jim je bilo potovanje iz države ali v državo prepovedano.

V zloglasni črni knjižici, v kateri so bila zabeležena imena tistih, ki niso smeli zapustiti države ali se vanjo vrniti, se je znašlo 2082 imen. Mjanmarska vlada pa je včeraj v luči težko pričakovanih reform umaknila prepoved potovanja, kar je za nekatere jasen znak političnih sprememb v Mjanmaru.

Na vrhu mjanmarske oblasti je sicer predsednik Thein Sein, ki je svoj položaj zavzel marca lansko leto in v več kot enem letu dokazal, da državo čakajo občutne spremembe. Prej je bila namreč na oblasti vojaška hunta, ki je zatirala državljane, predsednik Sein pa je pred kratkim tudi oznanil prevetritev svojega kabineta, za kar se je odločil, da bi odstranil nasprotnike reform, ki jih Sein namerava izpeljati v prihodnosti.

"Takšne spremembe sovpadajo s spremembami v državi," je povedal tiskovni predstavnik vlade Nay Zin Latt. V prihodnje bo še več imen odstranjenih iz črne knjižice, v njej pa bodo ostali le tisti, ki so se v črni knjižici znašli zaradi kriminalnih dejanj, je še povedal Latt.

V črni knjižici so bila imena vseh, ki so nasprotovali režimu

V črni knjižici pa so se med drugimi pojavila tudi imena novinarjev, kritikov vojaškega režima in kopica drugih oseb, za katere je bila vojaška hunta, ki je bila prej na oblasti, prepričana, da predstavljajo grožnjo državni varnosti. Z zapisom v črno knjižico je bilo tistim, ki so se v njej znašli, prepovedan izhod in ponovni vstop v državo, hkrati pa vojaška hunta ni dovoljevala vstopa tujcem ali Mjanmarčanom, ki so živeli v tujinu.

Časnik New Light of Myanmar je že razkril, da so dovoljenje za vstop v državo znova dobili nekateri državljani, ki živijo v tujini. V časniku so zapisali, da so "državljani, ki živijo v tujini, dobili zeleno luč za vrnitev v domovino". Med imeni v črni knjižici sta tudi igralka Michelle Yeoh, ki je zaigrala Bondovo dekle in tudi političarko Aung San Suu Kyi v filmu The Lady, in novinar Benedict Rogers, ki je napisal biografijo o voditelju vojaške hunte Thanu Shweju.

Nova vlada je sicer svoj položaj zavzela marca leta 2010, ko so v Mjanmaru potekale prve volitve v zadnjih 20 letih.

Ne spreglejte