Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
19.21

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Rusija mirovna pogajanja Minsk

Sreda, 11. 2. 2015, 19.21

6 mesecev

V Minsku začetek mirovnih pogajanj za Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V beloruski prestolnici Minsk so se pozno popoldne srečali predsednika Rusije in Ukrajine Vladimir Putin in Petro Porošenko, nemška kanclerka Angela Merkel ter francoski predsednik Francois Hollande.

Na pogovorih poskušajo doseči konec desetmesečnega prelivanja krvi na vzhodu Ukrajine. Po nekaj urah pogovorov v ozkem krogu nadaljuje v razširjenem formatu. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se pogajanjem zvečer pridružili še zunanji ministri vseh štirih držav.

Porošenko je zagrozil, da bo uvedel vojno stanje, če bodo pogovori propadli Pogovori, ki veljajo za zadnjo priložnost za mirno rešitev krize v Ukrajini, potekajo v palači neodvisnosti v Minsku. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta se pred pogajanji najprej sešla z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Poleg omenjene trojice na mirovnih pogovorih sodeluje tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Tuje tiskovne agencije poročajo, da sta se Putin in Porošenko ob začetku srečanja rokovala.

Iz palače beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki gosti pogovore, so sporočili, da bi na pogajanjih lahko sprejeli skupno izjavo. Koliko časa bo še trajalo srečanje, po navedbah dpa ni jasno.

Pričakovati je, da bodo na srečanju dosegli dogovor o umiku težkega orožja z vzhoda Ukrajine. Porošenko je pred pogajanji v Minsku zagrozil, da bo uvedel vojno stanje, če bodo pogovori propadli.

"Najpomembneje je preprečiti vojno v Evropi" Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred pogovori ocenil, da je srečanje v Minsku zadnja priložnost za rešitev ukrajinske krize s pogajanji. "Najpomembneje je preprečiti vojno v Evropi. Morali bi doseči sporazum, ki ne bo le mrtva črka na papirju, temveč bi ga morali uresničevati," je poudaril vodja francoske diplomacije.

Pogajanja v Minsku je zasenčilo novo nasilje na vzhodu Ukrajine. V obstreljevanju bolnišnice v Donecku je bil po poročanju medijev ubit najmanj en človek, osem civilistov pa je bilo poškodovanih. Bolnišnico je po obstreljevanju zajel požar.

Ne spreglejte