Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2013,
10.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve parlament Malezija

Nedelja, 5. 5. 2013, 10.42

7 let, 12 mesecev

V Maleziji zmaga vladajoče stranke; opozicija poraza ne prizna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolj napete parlamentarne volitve v zgodovini Malezije so na volišča pritegnile rekordno število volivcev. Svoj glas je oddalo več kot 80 odstotkov od 13,2 milijona volilnih upravičencev.

Kljub nekaterim drugačnim napovedim je na volitvah zmagala vladajoča koalicija na čelu z Nacionalno fronto. Gre za eno od vlad z najdaljšim stažem na svetu, zahvaljujoč desetletjem gospodarske rasti in avtoritarnega vladanja je neporažena že vse od osamosvojitve od Velike Britanije leta 1957. Kampanjo pred volitvami je Najib Razak, ki je premier od leta 2009, vodil z obljubami stabilnosti in nadaljevanja gospodarske rasti.

Volilna komisija je osem ur po zaprtju volišč sporočila, da je vladajoča koalicija premiera Najiba Razaka osvojila potrebnih 112 sedežev od skupaj 222 v parlamentu. Vodja opozicije Anwar Ibrahim, ki je upal na politični preobrat v državi po 56 letih, je že sporočil, da izidov ne priznava.

Opozicija obljublja reforme Anwar je sicer med volilno kampanjo obljubljal, da bo izkoreninil korupcijo, ustvaril bolj odprto demokracijo in povišal prihodke. "Dovolj korupcije, dovolj rasizma, dovolj zlorabe oblasti," je zatrjeval 65-letni Anwar, ki se je bil dolgo namestnik premiera.

Obljubil je številne reforme, vključno s spremembami politike, ki na področju izobraževanja in delovnih mest daje prednost večinskim muslimanskim Malajcem pred manjšima skupinama potomcev kitajskih priseljencev in državljanov indijskega porekla. Poleg tega je napovedoval ukinitev nadzora države nad glavnimi mediji in prekinitev vezi med politiko in gospodarstvom. V zadnjem času je že Najib uvedel nekaj sprememb, vključno z ukinitvijo nekaterih represivnih zakonov, a njegova vlada na ta račun naj ne bi pridobila dosti podpore.

Za Anwarja je imel boj za prevzem oblasti tudi bolj osebno, maščevalno noto. Vladajoča koalicija ga je namreč leta 1998 odslovila iz lastnih vrst, nakar se je dolga leta boril proti številnim obtožbam na svoj račun, ki jih je zavračal kot politično kampanjo obrekovanja. Med drugim ga je obsodba zaradi homoseksualnosti za nekaj časa pripeljala v zapor.

Na volitvah leta 2008 je opozicija pod njegovim vodstvom zabeležila velik uspeh, zaradi česar vladajoča koalicija v parlamentu prvič ni osvojila dvotretjinske večine. Njegova sreča na političnem področju pa se je dokončno obrnila januarja lani, ko ga je sodišče oprostilo že druge obtožbe sodomije.

Volitve potekale mirno Volitve, ki so po poročanju policije potekale mirno, so sicer zasenčili očitki o volilnih prevarah, saj naj bi bili volilni imeniki pomanjkljivi, poleg tega se je dalo črnilo, ki je označevalo prste volivcev, ki so že glasovali, preprosto umiti.

"Smo za pravične volitve," je zagotovil malezijski premier Najib Razak. "Ne bomo se sprijaznili z volilnimi prevarami," pa je opozoril opozicijski voditelj Anwar Ibrahim.

Dva dneva pred volitvami je bilo še nemogoče napovedati zmagovalca. Kot je namreč pokazala v petek objavljena javnomnenjska raziskava, je bil velik delež volivcev še neodločen. Anwarjeva opozicija naj bi sicer osvojila najmanj 89 od 222 sedežev v parlamentu, vladajoča koalicija pa najmanj 85.

Ne spreglejte