Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
10.46

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Makedonija begunci Rdeči križ

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 10.46

5 let

V Makedonijo spuščajo po 50 beguncev vsakih 15 minut

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub nezmanjšanemu prihodu novih beguncev so razmere v makedonskem obmejnem mestu Gevgelija ob grški meji mirne zahvaljujoč organiziranemu pristopu.

Tako na sami meji z Grčijo kot tudi na železniški postaji makedonskega obmejnega mesta Gevgelija so razmere mirne kljub nezmanjšanemu prihodu novih beguncev v Makedonijo iz Grčije, je za naš medij pojasnila voditeljica prodajnega središča našega makedonskega sestrskega podjetja One v Gevgeliji Radmila Todorova. Po tem, ko so pred dobrim tednom po svetu zaokrožile slike beguncev, ki izsiljujejo vstop v Makedonijo kljub policijski blokadi, so zadnje dni razmere v Gevgeliji in okrog nje mirne in urejene, zahvaljujoč ukrepom makedonske vlade, makedonskega Rdečega križa, nekaj nevladnih organizacij in UNHCR. Nov sprejemni center blizu železniške postaje Že nekaj dni na obrobju mesta, nedaleč stran od železniške postaje, deluje nov sprejemni center za begunce. Opremljen je s šotori, stranišči in prhami, kar beguncem, ki pridejo tja z mejnega območja, omogoča vsaj malo počitka in osvežitve pred nadaljevanjem postopka, ki poteka zelo hitro. Begunci se zadržujejo zelo kratek čas, saj se želijo hitro registrirati in čim prej nadaljevati pot z enim od vlakov, ki pelje do Tabanovcev, makedonskega obmejnega mesta na meji s Srbijo.

Nov sprejemni center ima tudi zagotovljeno stalno medicinsko oskrbo, kjer dežurne zdravniške ekipe neprekinjeno nudijo pomoč beguncem, ki so poškodovani ali imajo kakšno drugo zdravstveno težavo. Tako ni več potrebe za prevoz do mestnega zdravstvenega doma, saj je medicinsko pomoč mogoče zagotoviti takoj v samem sprejemnem centru. Večina jih želi čim prej naprej Množični prihodi beguncev iz Grčije v Makedonijo se nadaljujejo. Z namenom zagotavljanja pretočnosti in učinkovitosti v sprejemnem centru makedonska policija dopušča postopen prehod čez mejo, in sicer vsakih 15 minut za novo skupino po 50 ljudi. Večina jih ob prihodu v sprejemni center nemudoma poišče možnost za nadaljevanje poti proti Tabanovcem in naprej do Srbije kot naslednji postojanki na njihovi poti.

Ne spreglejte