SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kijevu dogovor o izpustitvi demonstrantov

0

termometer

Ukrajinske oblasti bodo do petka izpustile več kot sto zaprtih protivladnih demonstrantov, so sporočili po današnjem dogovoru z opozicijo, poročajo tuji mediji.

V zameno za izpustitev demonstrantov naj bi nasprotniki vlade v Kijevu zapustili oblegane prostore mestnih oblasti in umaknili barikade na ulici Gruševski. Dogovor z vlado sta sklenili skupini desnega sektorja in vojnih veteranov.

To je za opozicijo nov uspeh, saj so se doslej o izpustitvi protestnikov pogajali brez uspeha.

Razklani državljani Javnomnenjska anketa kaže, da dobra polovica Ukrajincev podpira predčasne volitve. Za zamenjavo predsednika Viktorja Janukoviča je glasovalo 51 odstotkov anketirancev, za nov parlament pa 58 odstotkov.

Anketa je pokazala tudi razklanost Ukrajincev glede zunanjepolitične usmeritve države. 48 odstotkov vprašanih je menilo, da bi morala Ukrajina znova razmisliti o podpisu pridružitvenega sporazuma z EU, 40 odstotkov pa jih misli, da to ni potrebno. Glede nadaljevanja protestov jih je 48 odstotkov za, 45 odstotkov pa proti.

Množični protesti v Ukrajini so izbruhnili konec lanskega novembra, ker ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Protesti so konec decembra in v začetku januarja postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili sredi januarja, ko je parlament potrdil sporno zakonodajo, s katero naj bi omejili protestno gibanje. Zakonodajo je parlament kasneje razveljavil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin