Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
13.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mesto življenje kakovost lestvica Melbourne Dunaj

Petek, 21. 8. 2015, 13.38

6 let, 7 mesecev

V katero mesto bi se morali preseliti, če bi želeli živeti najbolje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstralija in Kanada sta državi, ki imata med prvo deseterico največ mest, kjer je kakovost življenja na zelo visoki ravni. Evropa se lahko pohvali s tremi mesti, med njimi je tudi Dunaj.

Lestvico svetovnih mest, kjer se živi najbolje, vsako leto sestavi analitično podjetje Economist Intelligence Unit. Seznam je oblikovan na podlagi kriterijev stabilnosti življenja v mestu, pri čemer je v to zajetih 140 svetovnih mest. Ti kriteriji so med drugim varnost, infrastruktura, izobraževanje, zdravstvo, kultura in okolje.

Na vrhu letošnje lestvice ni presenečenj, saj se je tako kot lani tja zavihtel avstralski Melbourne. Drugo mesto zaseda Sloveniji najbližji Dunaj, na tretjem pa je Vancouver (Kanada). Za življenje so sicer najbolj ugodna srednje velika mesta z relativno nizko gostoto prebivalstva, kar pojasni, zakaj sta se na primer mesti London in New York znašli nekoliko nižje na lestvici.

Kakovost bivanja se v povprečju znižuje zaradi spopadov in nemirov po svetu Podatki v raziskavi so sicer pokazali, da je od leta 2010 kakovost življenja v mestih po svetu na splošno upadla za odstotek, če upoštevamo kriterija stabilnost in varnost, pa za 2,2 odstotka.

Konflikti v Siriji, Ukrajini in Libiji, teroristični napadi v Franciji in Tuniziji, nemiri v ZDA in v Atenah. Vse to je pripomoglo k padcu kakovostnega življenja. Največji padec je v zadnjem letu doživelo mesto Kijev, ki se trenutno uvršča med tista mesta, kjer je kakovost življenja na zelo nizki ravni.

Mesta, ki so v zadnjih petih letih doživela največji padec kakovosti, v smislu resnih težav z brezposelnostjo, nasiljem, nemirov in nestabilnosti, so: Sankt Peterburg – Rusija (70. mesto), Moskva – Rusija (73. mesto), Sofija – Bolgarija (87. mesto), Atene – Grčija (69. mesto), Tunis - Tunizija (103. mesto), Muškat – Oman (88. mesto), Kairo - Egipt (120. mesto), Caracas – Venezuela (126. mesto), Kijev - Ukrajina (124. mesto), Tripoli – Libija (132. mesto) in Damask - Sirija( zadnje, 140. mesto).

V spodnji galeriji si lahko ogledate prvih deset mest, kjer je življenje najboljše. Nekatera mesta si mesto delijo.

Ne spreglejte