Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 11. 2014,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Katalonija Španija neodvisnost

Nedelja, 9. 11. 2014, 8.35

8 let

V Kataloniji zaprli volišča, glas oddalo najmanj dva milijona volivcev (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V španski Kataloniji so ob 20. uri zaprli volišča za današnje simbolično glasovanje o neodvisnosti te regije od Španije. Rezultati glasovanja bodo znani v ponedeljek.

Po besedah podpredsednice regionalne vlade Joane Ortega je svoj glas do 18. ure oddalo malo več kot 1,977 milijona od okrog 5,4 milijona volilnih upravičencev. V regiji z okrog 7,6 milijona prebivalci je imelo pravico do glasovanja okoli 5,4 milijona Kataloncev, ki so starejši od 16 let. Volilna udeležba je bila tako manj kot polovična. Uradnega volilnega registra ni bilo, prav tako v procesu ni sodelovala volilna komisija. Za izvedbo glasovanja je skrbelo prek 40.000 prostovoljcev.

Ustavno sodišče je referendum zadržalo Katalonci so sicer o neodvisnosti želeli odločati na uradnem referendumu, a je ustavno sodišče septembra v presojo sprejelo pritožbo španske vlade in zadržalo izvedbo. Regionalna vlada v Barceloni je nato postopek spremenila v alternativno obliko glasovanja, ki pa ga je na ustavnem sodišču - to se sicer še ni izreklo o vsebini - doletela enaka usoda kot referendum.

Ali želite, da Katalonija postane država? Katalonci so se kljub temu odločili izvesti glasovanje. Pred njimi sta bili vprašanji, kakršni sta bili oblikovani že prvotno: "Ali želite, da Katalonija postane država?" in "Če je temu tako, ali želite, da je Katalonija neodvisna država?" Ne glede na rezultate glasovanje ne bo imelo neposrednih posledic, nosi pa po prepričanju zagovornikov neodvisnosti veliko politično moč.

Vsaka volilna enota je razpolagala s kartonsko volilno škatlo in prenosnim računalnikom, ki ga je po navedbah nekaterih prostovoljcev zagotovila regionalna vlada. Volivci so lahko na posebni spletni strani preverili, kje je njihovo volišče. Tam njihovo udeležbo zabeležijo tako na pisnem seznamu kot v računalniškem programu, tako da naj večkratna oddaja glasu ne bi bila mogoča.

Kot poroča AFP, je sicer več skupin v zadnjih dneh vložilo pritožbe na izvedbo glasovanja, ki da krši odločitev ustavnega sodišča. Majhna španska sredinska stranka UPyD je menila, da bi bilo treba zapreti vse javne ustanove, v poslopjih katerih je potekalo glasovanje. Skupina Katalonska civilna družba, ki nasprotuje neodvisnosti Katalonije, pa je v svoji pritožbi menila, da je kršena odločitev ustavnega sodišča, da katalonska vlada za organizacijo glasovanja ne sme uporabiti javnih sredstev.

Že več let težnje k neodvisnosti Težnje po neodvisnosti so se v Kataloniji, ki pomembno prispeva h gospodarstvu Španije, krepile v zadnjih letih. Številni menijo, da centralna vlada od njih vzame več, kot dobijo nazaj. H krepitvi teh občutij je v veliki meri prispevala kriza, ki je med številnimi Katalonci še okrepila občutek nepravičnosti.

Ne spreglejte