SiolNET. Novice Svet
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Puščanje v jedrski elektrarni na jugu Nemčije

1,62

termometer

Jedrska elektrarna v Nemčiji | Elektrarna Isar 2 naj bi prenehala delovati konec letošnjega leta. | Foto: Shutterstock
Elektrarna Isar 2 naj bi prenehala delovati konec letošnjega leta. Foto: Shutterstock

Nemška jedrska elektrarna Isar 2 bo zaprta za teden dni, da odpravijo napako, ki je povzročila puščanje v enem od ventilov, je v ponedeljek sporočilo nemško ministrstvo za okolje.

Elektrarna Isar 2, ki stoji v južni zvezni državi Bavarska, naj bi konec letošnjega leta prenehala delovati v skladu z načrtom Nemčije za postopno opuščanje jedrske energije. Toda vojna v Ukrajini in poznejši upad uvoza energije iz Rusije sta spodbudila spremembo politike. Nemčija zdaj načrtuje, da dva od treh preostalih reaktorjev, vključno z Isar 2, ostaneta v pripravljenosti do prihodnjega leta, poroča Reuters.

Potrebno je enotedensko zaprtje elektrarne

Ministrstvo za okolje je sporočilo, da je v oktobru potrebno enotedensko obdobje popravil v elektrarni Isar 2, ki jo upravlja hčerinska družba E.ON PreussenElektra. Tiskovni predstavnik E.ON je prepričan, da se bo z vlado mogoče dogovoriti o okviru, ki bo omogočil, da Isar 2 po 31. decembru v Nemčiji poveča varnost oskrbe z električno energijo. "Zaradi potrebnega časa pa je zdaj nujno, da politične razprave, ki se nadaljujejo, hitro privedejo do jasnega rezultata in da vsi vpleteni čim prej ustvarijo varnost načrtovanja," je dodal.

Nemško ministrstvo za okolje je sporočilo, da skupaj z ministrstvom za gospodarstvo "proučuje novi položaj in njegove posledice za načrtovanje in izvajanje rezerve pripravljenosti" razvoja Isar 2. Spletno mesto za preglednost EEX, kjer morajo operaterji objaviti obvezna sporočila o izpadih elektrarn na veleprodajni trg električne energije, ni prikazalo vnosa o Isar 2 za mesec oktober. Tiskovni predstavnik E.ON je dejal, da je o tem že obvestil oblasti, kot to zahteva nemška zakonodaja.

Jedrska elektrarna Posel danes Tudi Japonska razmišlja o vrnitvi k jedrski energiji Putin in Kadirov Novice Bizarna prošnja čečenskega voditelja: to prosi Putina #vŽivo Eksplozija streliva na Krimu Novice Je Moskva zavestno lagala? Znan je krivec za eksplozije na Krimu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin