SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 18:38

  Nemčija: Epidemija ne pojenja

 • 16:44

  Cepivo za mlajše od 65 let

 • 13:05

  Preplah na Slovaškem

 • 12:55

  Kitajska: Manj novih okužb

 • 12:51

  Na Hrvaškem 549 okuženih

V Italiji začenjajo cepljenje mlajših od 55 let

0,30

termometer

Italija Koronavirus Covid
Foto: Reuters

V Italiji bodo s prihodnjim torkom začeli cepiti proti covid-19 tudi osebe, ki so mlajše od 55 let. Cepiti jih nameravajo s cepivom AstraZenece, ki naj bi v državo prišlo v soboto, v ponedeljek pa jih bodo razdelili v 293 cepilnih centrov v državi.

V Italijo naj bi v soboto prispelo prvih 249.600 odmerkov cepiva AstraZenece. Pošiljko bo Italija dobila skoraj deset dni pred sprva napovedanim rokom, 15. februarjem, poroča STA. V Italiji so se pred dnevi odločili, da s cepivom AstraZenece ne bodo cepili starejših od 65 let, ker naj ne bi bilo dovolj dokazov o učinkovitosti tega cepiva za to starostno skupino. Podobno so se za tovrstne omejitve odločili tudi v več drugih evropskih državah, med njimi tudi v Nemčiji in Franciji.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer izdala začasno dovoljenje za uporabo tega cepiva za osebe, starejše od 18 let. Glede na sledilnik Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je Italija prejela že nekaj več kot 2,2 milijona odmerkov cepiv proti covid-19, porabljenih pa jih je bilo nekaj več kot 1,9 milijona. Z najmanj enim odmerkom je bilo cepljenih 2,6 odstotka od skupno nekaj več kot 60 milijonov prebivalcev Italije, po poročanju STA še kažejo podatki ECDC.

AstraZeneca Novice Cepivo AstraZenece priporočajo za mlajše od 65 let

Von der Leynova ne ve, kdaj bo cepljena

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek dejala, da ne ve, kdaj bo cepljena proti covid-19. V pogovoru s predstavniki okoli desetih medijev v Bruslju je še povedala, da za uradnike EU velja belgijski načrt cepljenja.

Avstrija bo sprejela portugalske bolnike

Avstrija je danes sporočila, da bo sprejela deset bolnikov iz Portugalske, ki se sooča s preobremenjenimi bolnišnicami zaradi epidemije novega koronavirusa. Do pet bolnikov s covid-19 z oddelkov intenzivne nege naj bi namestili v bolnišnicah Spodnje in Zgornje Avstrije ter avstrijske Koroške in Štajerske. Pet bolnikov, ki niso zboleli za boleznijo covid-19, bodo sprejeli na Dunaju.

Spodnja Avstrija je ponudila, da lahko sprejme dva bolnika s covid-19 na intenzivni negi, po enega pa ostale omenjene avstrijske zvezne države, poroča STA. Portugalske bolnike naj bi v Avstrijo pripeljali s pomočjo avstrijske vojske. Ta ima za ta namen v pripravljenosti letalo hercules. "Tako kot smo do zdaj že pomagali bolnikom z intenzivne nege iz Francije, Italije in Črne gore, želimo v teh težkih razmerah pomagati tudi Portugalski," je poudaril avstrijski kancler Sebastian Kurz.

 "Tako kot smo do zdaj že pomagali bolnikom z intenzivne nege iz Francije, Italije in Črne gore, želimo v teh težkih razmerah pomagati tudi Portugalski," je poudaril avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Tako kot smo do zdaj že pomagali bolnikom z intenzivne nege iz Francije, Italije in Črne gore, želimo v teh težkih razmerah pomagati tudi Portugalski," je poudaril avstrijski kancler Sebastian Kurz. Foto: Reuters

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ob tem poudaril, da je treba za uspešno premagovanje pandemije bolezni covid-19 krepiti mednarodno solidarnost. Kurz je portugalskem premierju Antoniu Costi pomoč ponudil že minuli konec tedna, sedaj so na Dunaju to pomoč podrobneje razdelali.

Portugalski je pomoč med drugim namenila tudi Nemčija, ki je v eno od klinik v Lizboni skupaj napotila 26 vojaških zdravnikov in zdravstvenih delavcev ter ustrezno medicinsko opremo. Portugalsko je še posebej prizadela nova in bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Veliki Britaniji, poroča STA.

Portugalska covid-19 Novice Zakaj je covid-19 tako močno prizadel Portugalsko?
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:38 05.02.2021

  Nemčija: Epidemija ne pojenja

  V Nemčiji je do zdaj skupaj umrlo 60.597 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 855 v zadnjih 24 urah. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je skupno število žrtev označil za pretresljivo visoko. na Inštitutu Roberta Kocha pa so opozorili, da je zaradi širjenja različic novega koronavirusa epidemija v Nemčiji postala bolj nevarna, poroča STA.

  Preveri več
 • 16:44 05.02.2021

  Cepivo za mlajše od 65 let

  Grčija je danes sporočila, da s cepivom proti covid-19 podjetja AstraZeneca ne bodo cepili starejših od 65 let. Generalni sekretar grškega ministrstva za zdravje Marios Temistokleus je odločitev utemeljil s tem, da za zdaj niso na razpolago zadovoljivi dokazi o učinkovitosti tega cepiva za starejše, a dodal, da se ta ocena lahko spremeni. Španija bo medtem uporabo cepiva omejila celo na mlajše od 55 let, poroča STA.

  Preveri več
 • 13:05 05.02.2021

  Preplah na Slovaškem

  Zdravstvene oblasti na Slovaškem so zagnale preplah zaradi hitrega širjenja britanske različice koronavirusa. Kot je sporočil premier Igor Matovič, je ta različica med testi, ki so jih izvedli v sredo, predstavljala kar 71 odstotkov vseh odkritih primerov okužbe z novim koronavirusom. V posameznih regijah so zabeležili še višje deleže, poroča STA.

  Preveri več
 • 12:55 05.02.2021

  Kitajska: Manj novih okužb

  Na Kitajskem beležijo najnižje število novih okužb z novim koronavirusom v več kot mesecu dni, kažejo danes objavljeni uradni podatki. Ta trend kaže, da se najnovejši val okužb pred praznovanjem kitajskega novega leta umirja. Oblasti kljub temu opozarjajo prebivalce, naj ostanejo previdni in jim svetujejo, naj ob kitajskem novem letu, ki se bo začelo 11. februarja, ne potujejo.

  Preveri več
 • 12:51 05.02.2021

  Na Hrvaškem 549 okuženih

  Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5.453 testih potrdili 549 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 16 bolnikov s covid-19, je na današnji novinarski konferenci objavil nacionalni štab civilne zaščite. Na Hrvaškem v soboto pričakujejo tudi prve odmerke cepiva proti covid-19 podjetja AstraZeneca. Napovedujejo, da bodo prva cepljenja s cepivom britansko-švedske družbe začeli s ponedeljkom. Do konca februarja pričakujejo 154 tisoč odmerkov cepiva AstraZenece.

  Od 27. januarja do četrtka zvečer so proti covid-19 uporabili 95.505 odmerkov cepiva Pfizerja in Moderne, od tega so dvakrat cepili 35.912 ljudi.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin