Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2021,
13.28

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

13

Natisni članek

AstraZeneca cepljenje cepivo

Petek, 5. 2. 2021, 13.28

3 leta, 2 meseca

Cepivo AstraZenece priporočajo za mlajše od 65 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

13

AstraZeneca | Starejših od 65 let tudi v Sloveniji ne bodo cepili s cepivom AstraZenece. | Foto Reuters

Starejših od 65 let tudi v Sloveniji ne bodo cepili s cepivom AstraZenece.

Foto: Reuters

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti bolezni covid-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let. Za starejše je na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva, je zapisano v poročilu, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ.

Se pa cepljenje s cepivom AstraZenece priporoča za cepljenje nepokretnih oseb na domu, in sicer ne glede na njihovo starost, saj je to cepivo, za razliko od cepiv mRNK, bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja, so zapisali po navedbah STA. Ker zaenkrat ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se zanje trenutno bolj priporoča uporaba cepiv mRNK.

Koronavirus
Novice V četrtek potrdili manj kot tisoč okužb z novim koronavirusom #video

Drugi odmerek devet do 12 tednov po prvem cepljenju

Člani posvetovalne skupine za cepljenje priporočajo prednostno cepljenje s cepivom AstraZenece za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami ter za ostale nujne službe, ki so pomembne za delovanje države. Drugi odmerek cepiva AstraZeneca naj sledi po od devetih do 12 tednih od prvega cepljenja, je še sklenila posvetovalna skupina za cepljenje, navaja STA.

Kakšna je razlika med cepivi

Slovenija se je tako pridružila več državam po Evropi, ki s tem cepivom ne bodo cepile starejših od 65 let. Cepivo AstraZenece sicer, za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne, ni cepivo mRNA in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je pa bistveno cenejše, a manj učinkovito od cepiv mRNA. Cepivo AstraZenece namreč temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov in vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Prva pošiljka cepiva AstraZenece prihaja v ponedeljek

Prva pošiljka cepiv AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek, cepiti bi začeli v torek. V prvi pošiljki bo predvidoma 9.600 odmerkov, medtem ko se je v začetku tedna pričakovalo 15 tisoč odmerkov. Sicer pa je danes v Slovenijo prišla pošiljka cepiva Moderne s 4.800 odmerki, so za STA pojasnili na NIJZ.

Danes je v Slovenijo prišla pošiljka cepiva Moderne s 4.800 odmerki. | Foto: Reuters Danes je v Slovenijo prišla pošiljka cepiva Moderne s 4.800 odmerki. Foto: Reuters

Poleg tega je iz zapisnika posvetovalne skupine razvidno, da so razpravljali o možnosti, da bi določene skupine kroničnih bolnikov, kot so dementne osebe, osebe z Downovim sindromom, osebe s težavami v duševnem zdravju in osebe po presaditvah, prišle na vrsto za cepljenje proti covid-19 skupaj s starostniki, starimi 70 let in več. Dogovore o prednostnih skupinah bodo nadaljevali na naslednjem sestanku, glede na zelo omejene količine cepiva namreč trenutno spremembe prioritet niso smiselne, so še zapisali.

Cepivo AstraZenece učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa

Oxfordska univerza, ki je skupaj z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca razvila cepivo proti bolezni covid-19, ki naj bi ta konec tedna začelo prihajati v Evropsko unijo, je sporočila, da je njihovo cepivo učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa. Ta prevladuje v Veliki Britaniji, vse bolj pa je prisotna tudi v drugih državah članicah EU. Iz britanske univerze so danes sporočili, da ugotovitve kliničnih preizkusov v Veliki Britaniji kažejo, da je cepivo "podobno učinkovito" proti britanski različici kot proti izvorni različici novega koronavirusa, poroča STA.

Slovenija po številu cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu v EU

Slovenija je sicer z 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu v EU, kaže razpredelnica, ki so jo objavili na ameriški univerzi Johnsa Hopkinsa. To je tudi več kot v Združenem kraljestvu, kjer so z dvema odmerkoma cepili 0,71 odstotka ljudi, a manj kot v Izraelu, Združenih arabskih emiratih, Islandiji in ZDA. Na omenjene podatke, ki jih je univerza na spletu objavila v četrtek, je danes opozoril evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Peter Liese, ki je tudi član parlamentarnega odbora za javno zdravje.

Povprečje cepljenih z dvema odmerkoma v EU je 0,29 odstotka, v svetu pa 0,1 odstotka, poroča STA. V EU so za Slovenijo med najboljšimi Italija z 0,64 odstotka, Danska z 0,63 odstotka, Litva z 0,56 odstotka in Nemčija z 0,5 odstotka. Daleč največji delež cepljenih z dvema odmerkoma je sicer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v Izraelu, in sicer znaša 18,28 odstotka. Liese sicer ob tem izpostavlja, da je primerjava preostalih držav z Izraelom preprosto nepravična, saj je njegova pogodba neprimerljiva s pogodbami, ki jih je s proizvajalci sklenila EU.

Pri tem naj bi šlo po neuradnih navedbah v glavnem za to, da je Izrael pri sklenitvi pogodb prevzel vso odgovornost, medtem ko je EU vztrajala, da morajo odgovornost prevzeti podjetja. To naj bi bil eden od razlogov, da je pogodbe sklenila pozneje kot nekatere tretje države. Izraelu po deležu cepljenih z dvema odmerkoma sledijo Združeni arabski emirati z 2,59 odstotka, Islandija z 1,36 odstotka in ZDA z 1,3 odstotka. V Združenem kraljestvu pa je velik delež cepljenih z enim odmerkom, delež tistih, ki so že prejeli oba odmerka, pa je manjši.

Liese je sicer danes v virtualnem pogovoru z novinarji odločno zavrnil ostre kritike, ki se pojavljajo v nekaterih, zlasti nemških medijih, da Evropska komisija ni ukrepala dovolj hitro in da ni namenila dovolj denarja za cepiva. Kot je poudaril, je potrebno kritike v nemških medijih na račun Evropske komisije, ki jo vodi konservativna nemška političarka Ursula von der Leyen, opazovati v kontekstu bližajočih se nemških volitev. Liese meni, da so kritike EU v Nemčiji nesorazmerne.

Ne spreglejte