Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija begunci

Četrtek, 10. 4. 2014, 16.27

8 let

V Italiji v enem dnevu rešili kar tri tisoč beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Italiji so samo v sredo iz Sredozemskega morja rešili tri tisoč beguncev, ki so poskušali doseči italijansko obalo. Gre za nov močan val pritiska migrantov na Italijo.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je že v sredo opozoril, da so v zadnjih 48 urah rešili okoli štiri tisoč pribežnikov. "Neprestano pristajajo ladje in kriza je vse večja," je opozoril.

Od začetka leta rešili že več kot 15 tisoč beguncev Italijanska mornarica in obalna straža sta v sredo med migranti odkrili tudi dva Egipčana, ki naj bi skrbela za prevoz beguncev prek Sredozemskega morja v italijansko Kalabrijo. Na tako imenovane trgovce s smrtjo, ki imajo dobiček od trgovine z begunci, je v sredo opozoril tudi Alfano. Poudaril je še, da so od začetka leta rešili že več kot 15 tisoč beguncev.

Več sto tisoč ljudi čaka na pot v Evropo Alfano je ocenil še, da je v Libiji na odhod na nevarno pot prek morja pripravljenih med 300 tisoč in 600 tisoč ljudi. Poudaril je, da gre za nizko oceno, ki jo je potrdila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Oktobra lani je Italija okrepila patruljiranje ob svojih obalah po dveh katastrofalnih brodolomih ob otoku Lampedusa in v teritorialnih vodah Malte, v katerih je umrlo najmanj 400 migrantov. Sprožila je operacijo Mare Nostrum, v kateri je z vojaško ladjo Triglav nekaj časa sodelovala tudi Slovenija.

Lani je v Italijo prišlo več kot 42 tisoč beguncev Kot je danes na novinarski konferenci v Rimu pojasnil poveljnik italijanske mornarice, admiral Giuseppe De Giorgio, je italijanska mornarica od začetka operacije Mare Nostrum v Sredozemlju rešila 18.546 priseljencev. Po njegovih besedah je lani v Italijo prišlo 42.925 beguncev, kar je 224 odstotkov več kot leto prej.

Ne spreglejte