Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2019,
9.54

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Lufthansa Alitalia Italija stavka

Petek, 26. 7. 2019, 9.54

4 leta, 8 mesecev

Italija: stavka v letalskem prometu ni povzročila večjih težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Alitalia | Italijanski Alitalii je danes grozila 24-urna stavka pilotov in kabinskega osebja, vendar so stavko prestavili na začetek septembra. | Foto Reuters

Italijanski Alitalii je danes grozila 24-urna stavka pilotov in kabinskega osebja, vendar so stavko prestavili na začetek septembra.

Foto: Reuters

V Italiji se je ob 14. uri iztekla stavka v letalskem prometu, ki ni povzročila večjih nevšečnosti. Nekateri potniki so morali sicer nekoliko prilagoditi svoje potovalne načrte, a se letalski promet ni ustavil.

Na rimskem letališču Fiumicino so tudi v času stavke vzletala in pristajala letala, večjih težav pa niso zaznali niti v Milanu. Letalske družbe so se namreč na napovedano stavko že vnaprej pripravile.

Letalski prevozniki potnike preusmerili na druge polete

Italijanska letalska družba Alitalia je odpovedala 113 poletov, nemška Lufthansa pa predvidene polete med Münchnom oziroma Frankfurtom ter italijanskimi letališči, ki so bili načrtovani v času stavke. Vendar pa so prevozniki potnike o spremembah obvestili vnaprej in jih preusmerili na druge polete. Po stavki bodo v zrak poslali večja letala in tako poskušali čim več potnikov na cilj pripeljati še danes.

Sindikati v Italiji so danes pozvali k stavki pilotov, kabinskega in letališkega osebja, pa tudi zaposlenih v podjetjih, ki pripravljajo hrano za letalske potnike, ter drugih zaposlenih v letalskem prometu. Stavki se niso pridružili kontrolorji letenja, sindikati pa od italijanske vlade med drugim zahtevajo ukrepe za izboljšanje infrastrukture.

Italijanski Alitalii je danes sprva grozila 24-urna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki jih zastopata sindikata Anpav in Anpac. Po pogovorih z ministrstvom za promet so to stavko prestavili na 6. september in jo skrajšali na štiri ure, s čimer se je letalska družba izognila še večjim težavam. Nekatere zaposlene v njenih vrstah sicer zastopajo drugi sindikati, tako da je določen del osebja danes vseeno prekinil delo.

transport
Novice Pozor, če greste k sosedom: zaradi stavke obstal del vlakov

V Italiji stavkali že v sredo

V potniškem prometu so v Italiji stavkali že v sredo, ko so bili odpovedani številni železniški prevozi v regionalnem prometu, začasno pa so ponekod obstali tudi mestni potniški promet, taksiji, ladijski promet, storitev najema avtomobilov ter avtocestni promet. V nekaterih sektorjih je stavkalo do 80 odstotkov delavcev, največjo udeležbo pri stavkah pa so zaznali v pristaniščih.

Čeprav stavkajo na vrhuncu turistične sezone, večjega kaosa v sredo ni bilo. Sindikati so sicer s stavko opozorili vlado, ki jo sestavljata stranki Liga in Gibanje pet zvezd, da že predolgo odlaša z nujnimi ukrepi na področju zaposlovanja in varnosti v prometu. Izpostavili so potrebo po investicijah in skrbnejšem načrtovanju na področju prometa. Prometni minister Danilo Toninelli je bil do stavke kritičen in je sindikate opozoril na njihovo odgovornost do potnikov.

Letališče Italija
Novice Če greste prihodnji teden v Italijo, računajte na stavke v transportu in letalskem prometu
Ne spreglejte