Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
8.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

10

Natisni članek

Amnesty International blokada usmrtitev protest Iran

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 8.20

1 leto, 4 mesece

V Iranu druga usmrtitev zaradi protestov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

10

Iran, protesti | Po navedbah Amnesty International naj bi iranske oblasti smrtno kazen zahtevale za najmanj 21 ljudi, proti katerim potekajo "lažna sojenja, katerih namen je zastrašiti tiste, ki sodelujejo v narodni vstaji, ki je pretresla Iran". | Foto Reuters

Po navedbah Amnesty International naj bi iranske oblasti smrtno kazen zahtevale za najmanj 21 ljudi, proti katerim potekajo "lažna sojenja, katerih namen je zastrašiti tiste, ki sodelujejo v narodni vstaji, ki je pretresla Iran".

Foto: Reuters

Iranske oblasti so danes izvedle drugo usmrtitev, povezano s protesti, ki državo pretresajo že skoraj tri mesece, poroča tiskovna agencija iranskega pravosodja Mizan. Moškega, ki je bil 29. novembra obsojen na smrt, ker naj bi z nožem ubil dva pripadnika varnostnih sil, še štiri ljudi pa ranil, je doletelo javno obešenje.

"Madžid Reza Rahnavard je bil danes zjutraj javno obešen v Mašhadu /.../ Obsojen je bil na smrt zaradi vodenja vojne proti Bogu, potem ko je z nožem do smrti zabodel dva pripadnika varnostnih sil," je zapisala agencija Mizan, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Aretirali naj bi ga 17. novembra, ko je poskušal pobegniti iz države.

Prvo usmrtitev zaradi protestov so sicer v Iranu izvedli v četrtek, ko je bil usmrčen 23-letni Mohsen Šekari, ker je z nožem ranil varnostnika in sodeloval pri blokadi ulic v Teheranu. Njegovo usmrtitev so obsodile ZDA in druge zahodne države. Borci za človekove pravice so sporočili, da so Šekarija mučili in izsilili njegovo priznanje.

Protesti, ki so državo zajeli sredi septembra po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, predstavljajo enega največjih izzivov za Islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979. | Foto: Reuters Protesti, ki so državo zajeli sredi septembra po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, predstavljajo enega največjih izzivov za Islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979. Foto: Reuters

Ne spreglejte