Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 8. 2015,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

krilo letalo analiza

Sreda, 5. 8. 2015, 10.10

8 let

"V Indijskem oceanu najdene razbitine so del pogrešanega letala"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Del letalskega krila, ki so ga prejšnji teden našli na obali otoka Reunion v Indijskem oceanu in so ga danes začeli analizirati preiskovalci v Franciji, je del pogrešanega malezijskega letala.

Našli so torej letalo, ki je skrivnostno izginilo marca lani, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil malezijski premier Najib Razak.

"Zdaj imamo fizične dokaze, da se je let MH370 tragično končal v južnem Indijskem oceanu" Razak je tako prvič tudi uradno potrdil, da je izginulo letalo strmoglavilo. "Danes, 515 dni po izginotju letala, vam moram s težkim srcem povedati, da je mednarodna ekipa strokovnjakov prepričljivo potrdila, da so razbitine letala, najdene na otoku Reunion, dejansko del MH370," je povedal novinarjem v Kuala Lumpurju.

"Zdaj imamo fizične dokaze, da se je let MH370 tragično končal v južnem Indijskem oceanu," je še povedal Najib, ki pa ni razkril, ali je kaj več jasnega tudi o tem, kaj je bil vzrok strmoglavljenja.

"Vsem prizadetim bi rad zagotovil, da bo malezijska vlada storila vse, kar je v naši moči, da se ugotovi resnico o tem, kaj se je zgodilo," je še zatrdil malezijski premier.

Francoski tožilec še previden, čaka na nadaljne analize Strokovnjaki v francoskem Toulousu so sicer šele danes začeli preiskovati del letalskega krila, znanega kot flaperon, za katerega se je domnevalo, da pripada pogrešanemu malezijskemu letalu, ki je lani skrivnostno izginilo s 239 ljudmi na krovu med letom iz Kuala Lumpurja v Peking in naj bi strmoglavilo v Indijski ocean.

Francoski tožilec Serge Mackowiak je nocoj v Parizu povedal, da si pri identifikaciji flaperona pomagajo s podatki ameriškega proizvajalca letal Boeing in letalske družbe Malaysia Airlines. Po njegovih besedah je "zelo verjetno", da del letalskega krila res pripada pogrešanemu letalu, a da bodo to dokončno potrdile nadaljnje analize, ki se bodo predvidoma začele v četrtek. Kako dolgo bodo trajale, še ni moč reči, tožilca navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred današnjim začetkom analize so preiskovalci sicer potrdili, da je najdeni kos del boeinga 777, istega tipa letala, kot je bilo tisto družbe Malaysia Airlines, ki je izginilo.

Ne spreglejte