Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2011,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hirošima bomba obletnica

Sobota, 6. 8. 2011, 7.49

8 let

V Hirošimi se spominjajo obletnice napada z atomsko bombo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V japonski Hirošimi se spominjajo 66. obletnice eksplozije atomske bombe, ki so jo nad mestom odvrgle ameriške sile.

Namen vsakoletne slovesnosti je ne le spomniti na tragedijo, s katerimi se je končala druga svetovna vojna, ampak tudi opomniti svet, da se grozota atomske bombe ne sme nikoli ponoviti.

"Družba, ki ne bo odvisna od jedrske energije"

Japonski premier Naoto Kan je na slovesnosti ponovil poziv k jedrski razorožitvi in uničenju jedrskega orožja. V luči jedrske krize po nesreči v nuklearki v Fukušimi se je zavzel tudi za spremembo japonske energetske politike.

Kot je poudaril Kan, bi si morala Japonska prizadevati, da bi postala družba, ki ne bo odvisna od jedrske energije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Japonska vlada mora spremeniti svojo energetsko politiko" Tudi župan Hirošime Kazumi Macui je poudaril, da se je po potresu in cunamiju 11. marca zaupanje Japoncev v jedrsko energijo razblinilo. "Japonska vlada mora čimprej spremeniti svojo energetsko politiko, da bi si znova pridobila razumevanje in zaupanje ljudi," je poudaril.

Američani so odvrgli štiri tone težko bombo

Ameriška letala so pred 66. leti s štiri tone težko atomsko bombo iz obogatenega urana začela polet proti Japonski. Po dobrih šestih urah v zraku je ob 8.15 po lokalnem času v višini 567 metrov bomba, poimenovana Little Boy oz. deček, eksplodirala nad Hirošimo. Eksplozija je povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo poteptal stavbe in ljudi.

Zaradi neposrednih posledic je umrlo 140.000 ljudi V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Tri dni kasneje je sledil še Nagasaki

Tri dni kasneje je napad z jedrskim orožje, ki so ga ZDA nad Hirošimo uporabile prvič v zgodovini človeštva, doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom "Fat man" ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.

Edini način za končanje vojne Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna. Ameriški vojaški strategi in politiki so uporabo vojskovanja z jedrskim orožjem dolgo predstavljali kot edini izhod iz vojne.

Uničenih je bilo 90 % mesta

V Hirošimi na dogodke 6. avgusta 1945 spominjajo le še nekateri ostanki zidov in zgorela jeklena kupola neke razstavne dvorane. Pri obnovi mesta, 90 odstotkov katerega je bilo uničenih, so teh nekaj elementov pustili nespremenjenih in jih vključili v spominski park v mestu.

Ne spreglejte