Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
8.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protesti prvi maj

Torek, 1. 5. 2012, 8.19

8 let

V Grčiji množična zborovanja ob prazniku dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Grčiji potekajo množična zborovanja ob prazniku dela. V Atenah so se udeleženci sprevoda v organizaciji dveh največjih sindikatov podali proti parlamentu.

Ločeno zborovanje so v grški prestolnici pripravili tudi sindikalisti grške komunistične partije, ki so se zbrali v podporo delavcem železarne v Elefsini, ki stavkajo že več kot pol leta. Uslužbenci atenske podzemne železnice in tramvaja so dan začeli s triurno stavko, zaradi stavke pa so v grških pristaniščih obstali tudi trajekti. Mirna zborovanja so potekala tudi v Solunu in Patrasu.

Tudi v Španiji ob prvem maju množični protesti Po navedbah sindikatov se je v Madridu zbralo okoli 100.000 ljudi, v Barceloni pa 80.000. Zborovanja so sicer potekala v okoli 80 španskih mestih. Proti varčevalnim ukrepom v zdravstvu in šolstvu je že v nedeljo protestiralo več 10.000 Špancev.

Vlada premiera Mariana Rajoya je sprejela ostre varčevalne ukrepe, s katerimi želi znižati proračunski primanjkljaj z lanskih 8,5 odstotka bruto domačega proizvoda na 5,3 odstotka v letošnjem letu. Sindikati so napovedali, da bodo na ulicah vztrajali, dokler vlada ne bo spremenila svoje politike.

Tudi v Aziji ob prazniku dela številni protesti V več državah v Aziji pa so že potekali množični protesti, na katerih so prebivalci zahtevali višje plače in izboljšanje delovnih pogojev. V filipinski prestolnici Manila je na ulicah protestiralo več tisoč ljudi, številni protestniki pa so se zbrali tudi v Kambodži, Vzhodnem Timorju in Maleziji.

V Manili se je na ulicah zbralo najmanj 8000 protestnikov, ki so zahtevali zvišanje minimalne plače v državi. Filipinski predsednik Benigno Aquino je zahteve protestnikov zavrnil, saj naj bi dvig plač povečal inflacijo, sprožil odpuščanje delavcev in odvrnil tuje investitorje.

Za boljše delovne pogoje in zvišanje minimalne plače Okoli 6000 protestnikov se je zbralo tudi v kamboški prestolnici Phnom Penh, zahtevali pa so zvišanje plač za učinkovitejši boj proti revščini. Člani sindikatov so kamboškemu parlamentu nato predali peticijo, v kateri zahtevajo boljše delovne pogoje in uvedbo delovnega sodišča.

V malezijski prestolnici Kuala Lumpur se je zbralo kakih 500 protestnikov, ki so prav tako zahtevali zvišanje minimalne plače. Večje plače je zahtevalo tudi okoli 500 protestnikov, ki so se zbrali na ulicah Dilija v Vzhodnem Timorju. Posredovati je morala tudi policija, saj naj bi jih protestniki začeli obmetavati s kamenjem. Izstrelili so več opozorilnih strelov, ob pa so tem aretirali 84 ljudi.

V ZDA se protesti še obetajo V ZDA pa gibanje Okupiraj Wall Street za praznik dela, ki ga slavijo po večini sveta razen v ZDA, napoveduje množične proteste po večjih ameriških mestih.

Okupiraj Wall Street in sorodna gibanja po ZDA izražajo solidarnost z ameriškimi in svetovnimi delavci ter pozivajo k splošni stavki z blokado prometa. Protestniki med drugim nasprotujejo zmanjšanju ugodnosti za delavce in upokojence ter po drugi strani "nesramnemu bogatenju" odstotka prebivalcev, ki jim gre dobro pod vsako vlado.

"Mesto New York bo doživelo največjo blokado v zgodovini" "Na prvi maj bomo ustvarili največjo blokado, kar jih je kadarkoli doslej doživelo mesto New York," sporočajo "okupatorji" in dodajajo, naj odstotek potem uživa brez pomoči 99 odstotkov. Protesti naj bi sicer potekali v najmanj 115 ameriških mestih.

Vrnitev na ulice Okupatorska gibanja so se v ZDA pozimi malce potuhnila, saj so jih oblasti pregnale iz njihovih taborov, sedaj pa napovedujejo "pomladno" vrnitev na ulice. Splošno stavko sicer podpirajo številne organizacije, med njimi tudi nekaj večjih sindikatov ter manjših političnih strank, kot so komunisti in socialisti.

V Rusiji se je sprevoda udeležilo 120.000 ljudi Sicer pa 1. maj, tako kot pri nas in drugod po svetu, obeležujejo tudi v Rusiji. Sprevoda skozi Moskvo ob prazniku dela se je udeležilo več kot 100.000 ljudi. Na čelu kolone delavcev, ki so ob spremljavi pihalne godbe vihteli transparente in ruske zastave, sta bila ruski premier Vladimir Putin in predsednik Dmitrij Medvedjev.

Policija je sporočila, da se je sprevoda udeležilo okoli 120.000 ljudi. Podobne številke je navajala opozicija za udeležbo na protestih proti Putinu, ki so zadnje mesece potekali v Moskvi.

Ne spreglejte