Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
11.24

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

parlament Makedonija Grčija

Sreda, 13. 6. 2018, 11.24

5 let, 10 mesecev

Makedonski predsednik Ivanov ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Gjorge Ivanov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski predsednik Ivanov je napovedal, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu, saj naj bi bil po njegovem mnenju škodljiv in ponižujoč za Makedonijo. To se je zgodilo po tem, ko sta ga makedonski premier Zoran Zaev in zunanji minister Nikola Dimitrov danes želela seznaniti z dogovorom z Grčijo o novem imenu države in je že takrat po dveh minutah odšel s sestanka.

Ivanov je v televizijskem nagovoru sporočil, da se je makedonski premier Zoran Zaev v sporazumu, ki ga je v torek sklenil z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom, odrekel dosedanjim stališčem Makedonije, da se ne bo spreminjalo ustave. Ivanov je tudi zavrnil, da bi se dogovorjeno ime Severna Makedonija uporabljalo univerzalno za vse primere in med vsemi državami.

Ivanov meni, da je Makedonija pristala na vse grške zahteve in ultimate. Zdaj pa je po njegovem mnenju odprtih še več vprašanj kot jih je zaprtih, Makedonijo in njene prebivalce pa da čakajo "posledice, ki jih je nemogoče predvideti". Sporazum po njegovem mnenju "ne prispeva k poenotenju družbe, ampak ustvarja dodatne delitve".

Cipras: To je velika zgodovinska priložnost za regijo

Medtem je tudi grška opozicijska stranka Nova demokracija kritična do dogovora. Že v torek so tudi v skrajno desni koalicijski stranki Neodvisni Grki napovedali, da dogovora v parlamentu ne bodo podprli.

Predsednika vlad v Atenah in Skopju sta v torek dosegla dogovor, da se bo nekdanja jugoslovanska republika Makedonija od zdaj imenovala Republika Severna Makedonija. Cipras je to označil za "veliko diplomatsko zmago in veliko zgodovinsko priložnost za regijo", pozdravila ga je tudi mednarodna skupnost.

Z nasprotovanjem se doma sooča makedonski premier Zaev. Vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v torek dejal, da takšen dogovor "predstavlja sprejetje vseh grških stališč". To, da je privolil v spremembo ustave ter notranjo in zunanjo uporabo novega imena, po njegovih besedah predstavlja "kapitulacijo Zaeva". Zaskrbljenost je izrazil tudi predsednik Gjorge Ivanov, ki je opozoril na ustavnopravne težave.

Ivanov in opozicija zavračata dogovor

V sredo so iz urada makedonskega predsednika sporočili, da je Ivanov po dveh minutah vstal in odšel s sestanka brez želje, da bi izvedel več o dogovoru. Hkrati so napovedali, da bo Ivanov danes nagovoril javnost.

Makedonija
Novice Grčija in Makedonija rešili 27 let star spor. Makedonija ima novo ime.

Iz vladne službe za medije so sporočili, da sta Zaev in Dimitrov poskušala na konstruktiven način predstaviti sporazum in se pogovoriti o njem, vendar ju je Ivanov prekinil in odšel s sestanka, pri čemer je zavrnil pogovor o koristih tega zgodovinskega dogovora za makedonsko prihodnost.

Ivanov in opozicija dogovor z Grčijo zavračata. Predsednik meni, da mora biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave.

"Grčija je uspela izsiliti vse svoje zahteve, degradirala je naše že pridobljene pravice znotraj Združenih narodov in poteptala zapuščino naših prednikov. 73-letna pravica samoodločbe in 27 let neodvisnosti sta potlačeni. Vse, kar je sveto za Republiko Makedonijo, je onečaščeno," je še izjavil Ivanov.

Vlada je v odzivu obžalovala stališče Ivanova, a poudarila, da so državljani tisti, ki odločajo o prihodnosti države, in ne Ivanov. Obtožili so ga, da ne išče rešitev in si ne prizadeva za integracije Makedonije v EU in Nato, ki sta najvišji nacionalni prioriteti državljanov.

Micotakis premierja obtožil tajne diplomacije

Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je medtem sporazum danes označil za slabega. "To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik," je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo, in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo tega dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija in Makedonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Grški parlament čaka na spremembo ustave Makedonije

Grški parlament bo dogovor potrjeval šele, ko bo Makedonija spremenila ustavo.

Dogovor mora najprej potrditi makedonski parlament. O tem bo odločal prihodnji teden, pri čemer je za ratifikacijo potrebna absolutna večina. Nato bodo jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena. Šele nato bodo, če bo predlog na referendumu potrjen, spremenili ustavo.

Skopje, Makedonija
Novice Nov korak pri zbliževanju z Grčijo: Makedonija preimenovala letališče in avtocesto

Vodja grške konservativne opozicijske stranke: dogovor je slab

Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je medtem dogovor, po katerem bi se Makedonija po novem imenovala Republika Severna Makedonija, danes označil za slabega. "To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik," je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo temu dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Grški parlament bo dogovor potrjeval šele, ko bo Makedonija spremenila ustavo.

Ne spreglejte