Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
15.04

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Kofi Annan pogreb Združeni narodi slovo

Četrtek, 13. 9. 2018, 15.04

5 let, 7 mesecev

V Gani so se poslovili od nedavno preminulega Kofija Annana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Kofi Annan | Kofi Annan je po krajši bolezni v starosti 81 let umrl 18. avgusta. Zadnja leta svojega življenja je preživel v Švici. | Foto Reuters

Kofi Annan je po krajši bolezni v starosti 81 let umrl 18. avgusta. Zadnja leta svojega življenja je preživel v Švici.

Foto: Reuters

Svetovni voditelji in druge vidnejše osebnosti z vsega sveta so se danes na pogrebni slovesnosti v ganski prestolnici Akra poslovili od nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) Kofija Annana. S tem se je zaključilo tridnevno žalovanje, Nobelov nagrajenec za mir pa bo pozneje v okviru zasebnega obreda pokopan na tamkajšnjem vojaškem pokopališču.

Od pokojnega Kofija Annana so se danes med drugim poslovili generalni sekretar ZN Antonio Guterres, predstavniki Afriške unije, številni predsedniki držav z vsega sveta, nekdanja nizozemska kraljica Beatrix in njena snaha Mabel. Na spominsko slovesnost, ki je potekala v prostorih Mednarodnega konferenčnega centra, je bilo sicer vabljenih okoli dva tisoč gostov.

Kofi Annan
Novice Umrl je nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan

Pogrebno slovesnost pred konferenčnim centrom spremljalo več tisoč ljudi

"Kot le redki je znal Kofi Annan združiti ljudi, jih pomiriti in usmeriti v skupni cilj," je na pogrebni slovesnosti dejal generalni sekretar ZN Guterres in dodal, da je bil Annan "izjemen svetovni voditelj".

Pogrebno slovesnost je na ogromnih zaslonih pred konferenčnim centrom spremljalo več tisoč ljudi. Večina je bila oblečena v tradicionalna črno-rdeča oblačila, ki v Gani simbolizirajo žalovanje. Zastave po vsej državi so bile danes spuščene na pol droga.

Krsto, ovito v gansko zastavo, so v Annanovo domovino pripeljali v ponedeljek. Krsta je bila odtlej postavljena v konferenčnem centru, kjer so jo stražili vojaki v slovesnih uniformah. V minulih dneh se je tam od Annana poslovilo več tisoč prebivalcev Gane.

V minulih dneh se je od Kofija Annana v Akri poslovilo več tisoč prebivalcev Gane. | Foto: Reuters V minulih dneh se je od Kofija Annana v Akri poslovilo več tisoč prebivalcev Gane. Foto: Reuters

Leta 2001 skupaj z Združenimi narodi prejel Nobelovo nagrado za mir

Kofi Annan je v starosti 81 let po krajši bolezni umrl 18. avgusta. Bil je prvi temnopolti afriški politik na vrhu ZN, organizacijo pa je vodil dva mandata, in sicer od leta 1997 do 2006.

Leta 2001 je skupaj z ZN prejel Nobelovo nagrado za mir. Pozneje je bil posebni odposlanec ZN za Sirijo, ena njegovih zadnjih nalog v okviru ZN pa je bila vloga posrednika v konfliktu med Mjanmarom in muslimansko manjšino Rohinga. Zadnja leta svojega življenja je Annan preživel v Švici.

Ne spreglejte