Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2022,
18.21

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

5

Natisni članek

volitve Francija Marie Le Pen Emmanuel Macron

Sobota, 16. 4. 2022, 18.21

2 leti

V Franciji teden dni pred volitvami solzivec na ulicah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

5

Francoski predsednik Emmanuel Macron ima danes velik shod v Marseillu, mestu, kjer je sicer močna njegova protikandidatka v drugem krogu predsedniških volitev 24. aprila, skrajna desničarka Marine Le Pen. V več mestih po Franciji so za danes napovedani shodi proti skrajni desnici, pa tudi v podporo Le Penovi. Ponekod je po poročanju Reutersa prišlo do spopadov med protestniki in policisti. Slednji so uporabili tudi solzivec.

Macron je zbranim v Marseillu dejal, da bo predsedniku vlade poveril nalogo ekološkega načrtovanja. "Moja politika v prihodnjih petih letih bo zelena ali pa je ne bo," je zatrdil in napovedal nova vlaganja v obnovljive vire energije.

Napovedal je prenovo svoje dosedanje politike, češ da je razumel sporočilo, ki ga je dobil v prvem krogu volitev.

Macron skuša v Marseillu na svojo stran dobiti volivce, ki so v prvem krogu glasovali za levičarja Jean-Luca Melenchona. Ta je v pristanišču na jugu Francije dobil kar 31 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emmanuel Macron in Marine Le Pen
Novice V drugi krog v Franciji gresta Macron in Le Penova

Levi volivci

Za francoskega predsednika je ključno, da si pridobi podporo Melenchonovih volivcev, če hoče čez dober teden zmagati in ostati v Elizejski palači še pet let.

Melenchon je v prvem krogu na nacionalni ravni dobil skoraj 22 odstotkov glasov in je le malo zaostal za Le Penovo. Svoje volivce je pozval, naj v drugem krogu ne dajo glasu skrajni desničarki, a jim obenem ni jasno naročil, naj podprejo Macrona.

Predsednik bogatih

Ta si zdaj prizadeva približati se volivcem na levici, čeprav je bil od tam v preteklosti večkrat deležen oznake, da je predsednik bogatih.

Tako je izrazil pripravljenost nekoliko popustiti glede pokojninske reforme in bil kritičen do izjemno visokih zaslužkov vodilnih v francoskih podjetjih, danes pa se je osredotočil še na ekologijo.

Macron
Novice Macron: Ne mislite, da je že karkoli odločeno

Boj med kandidatoma izenačen

Pred petimi leti je Macron Le Penovo prepričljivo premagal, ker so ga mnogi volivci podprli zgolj zato, da bi preprečili prihod skrajne desničarke na oblast. Tudi letos je Macron Francoze pozval k zaustavitvi skrajne desnice, a je boj med kandidatoma bolj izenačen, čeprav se v zadnjih dneh razlika med njima nekoliko povečuje. Tako zadnje ankete Macronu napovedujejo zmago s 55 odstotki glasov.

Protesti v 30 mestih

V Franciji so danes napovedani številni shodi proti skrajni desnici, h katerim pozivajo sindikati in druge organizacije. Potekali naj bi v okoli 30 mestih po vsej državi.

Nekdanji svetovalec Le Penove Florian Philippot, ki ob sobotah redno protestira proti ukrepom zaradi koronavirusa, pa je sporočil, da bo njegov današnji protest za shod v podporo Le Penovi.

Izmenjava mnenj z muslimanko

Skrajna desničarka je bila v petek na shodu Pertuisu na jugu države sicer že tarča protestnikov, ki so jo zmerjali z rasistko.

Zapletla se je tudi v precej neprijetno izmenjavo mnenj z muslimanko, pokrito z ruto, ki ji je med drugim dejala, da se je njen oče 15 let kot vojak boril za Francijo.

Prepoved zakrivanja žensk

V zadnjih dneh je v ospredju kampanje tudi vprašanje prepovedi zakrivanja žensk, ki jo namerava uvesti Le Penova. Macron po drugi strani vztraja, da je nošenje rute stvar izbire posameznice, ter prepovedi nasprotuje.

Danes pa je Le Penova obiskala manjši kraj na severozahodu Francije, kjer je v prvem krogu prepričljivo zmagala. Tam je obljubila, da bo Francijo vodila kot družinska mati in bo ščitila najbolj ranljive.

Ne spreglejte