SiolNET. Novice Svet
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Franciji začetek sojenja za teroristične napade: "Sem vojak Islamske države" #video

0,97

termometer

Šest let po terorističnih napadih v Parizu, ki so 13. novembra pretresli Francijo, se je danes začel sodni proces proti 20 obtoženim, ki bo ob velikem številu prič trajal devet mesecev. Med obtoženimi je tudi edini preživeli napadalec Salah Abdeslam, ki je uvodoma zatrdil, da "ni drugega boga kot Alah".

Francija je bila 13. novembra 2015 priča najbolj krvavim napadom od druge svetovne vojne. Državo, ki si še ni opomogla po januarskih napadih na satirični tednik Charlie Hebdo, so v enem večeru v Parizu pretresli pokol v koncertni dvorani Bataclan, samomorilski napad na stadionu v predmestju prestolnice in streljanje na obiskovalce barov in restavracij v vzhodnem delu mesta. Umrlo je 130 ljudi, še 350 je bilo poškodovanih.

francoska policija pariz francija Novice Srhljiv islamistični zločin v Parizu: učitelju odrezal glavo in kričal "Alah je velik"

Sojenje bo trajalo devet mesecev

Šest let pozneje se je dogajanje preselilo v sodno dvorano, kjer je za vse obravnave predvidenih devet mesecev, do 25. maja 2022. Pod strogimi varnostnimi ukrepi bo posebno sodišče v Parizu, pristojno za kazniva dejanja s področja terorizma, sodilo 20 obtoženim, med katerimi je tudi Salah Abdeslam, edini preživeli izmed napadalcev, ki jih je usmerjala skrajna skupina Islamska država (IS).

Na vprašanje glede identitete v začetku postopka je Abdeslam danes dejal, da želi poudariti, da "ni drugega boga kot Alah in Mohamed je njegov glasnik". Dejal je, da se je odpovedal vsem poklicem, da bi postal borec za Islamsko državo. 

Salaha Abdeslama na sodišču zastopa odvetnica Olivia Ronen.  | Foto: Reuters Salaha Abdeslama na sodišču zastopa odvetnica Olivia Ronen. Foto: Reuters

Štirinajst obtožencev bo sicer prisotnih na sojenju, šesterici preostalih pa bodo sodili v odsotnosti. Večina je obtožena, da so pomagali in podpirali priprave na napad. Dvanajstim grozi dosmrtni zapor.

Sodni proces presega običajne okvire tako po številu zasebnih tožnikov - teh je skoraj 1.800 - čustvenem naboju in trajanju. Kar dve leti sta bili nujni za priprave in izgradnjo posebne obravnavne dvorane znotraj pariške sodne palače. Na voljo je 550 sedišč, po vsej dvorani so razporejeni zasloni za prenos dogajanja.

Prva dna dneva sojenja sta predvidena zgolj za poimensko navedbo vseh zasebnih tožnikov, šele na tretji dan bo sodišče vsebinsko širše predstavilo obtožbe. Vabljenih je več sto prič, med drugim preiskovalci iz Francije in Belgije, pa tudi tedanji francoski predsednik Francois Hollande. Med koncem septembra in oktobra bo na procesu pričalo približno 300 preživelih napadov in bližnjih žrtev.

Pariz Novice Teroristični napad v Parizu: policija prijela sedem ljudi #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin