Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
7.29

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Natisni članek

rasizem policija protesti ZDA

Sreda, 28. 10. 2020, 7.29

3 leta, 6 mesecev

V Filadelfiji že drugo noč protestirali zaradi policijskega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

2

Protesti v Filadelfiji | V Filadeliji so se po smrti Walterja Wallacea, ki sta ga na domu ustrelila policista, nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. | Foto Reuters

V Filadeliji so se po smrti Walterja Wallacea, ki sta ga na domu ustrelila policista, nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju.

Foto: Reuters

V Filadelfiji so se tudi v torek nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju, potem ko sta dva policista v ponedeljek ustrelila in usmrtila temnopoltega 27-letnika z duševnimi motnjami, ki je imel v roki nož. Gre za zadnjega v vrsti primerov pretirane uporabe sile oziroma policijskega nasilja nad temnopoltimi, ki je letos pomladi in poleti v ZDA povzročilo velike proteste proti rasizmu.

Družina Walterja Wallacea je v ponedeljek poklicala na nujno številko, da bi reševalci 27-letnika odpeljali na zdravljenje. Namesto tega sta prišla dva policista in Wallacea ustrelila, ko je stopal proti njima in se ni odzval na ukaze, naj odvrže nož na tla. Policista sta vpila na 27-letnika, naj odvrže nož na tla, ljudje na čelu z Walterjevo mamo pa so kričali na policista, naj ne streljata, ker ga poznajo in ker vedo, da ni nevaren. Za vsak primer sta policista streljala na 27-letnika in ga preluknjala z desetimi streli.

Amy Coney Barrett
Novice Senatni republikanci potrdili novo vrhovno sodnico Amy Coney Barrett

Biden in Harrisova pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje

Župan Filadelfije Jim Kenney je v ponedeljek zvečer izjavil, da bo izvedena temeljita preiskava dogodka, in izrazil sožalje družini ustreljenega, ki je prepričana, da policistoma 27-letnika ne bi bilo treba ubiti. Sožalje sta družini izrekla tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in demokratska podpredsedniška kandidatka Kamala Harris.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in kandidatka za demokratsko podpredsednico ZDA Kamala Harris sta pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje. | Foto: Reuters Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden in kandidatka za demokratsko podpredsednico ZDA Kamala Harris sta pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje. Foto: Reuters

V izjavi sta ljudi pozvala k mirnim protestom in zavrnila nasilje: "Nič ne more opravičiti nasilja. Ropanje ni protest, ampak zločin in odvrača pozornost od resničnih tragedij." Policija je v ponedeljek zvečer aretirala okoli 90 ljudi, najmanj 30 policistov pa je končalo v bolnišnici, saj so ljudje nanje metali kamenje, steklenice in druge stvari.

Spopadi v Filadelfiji za demokrate po poročanju STA prihajajo ob zelo nepravem času, saj je Pensilvanija ključna država za zmago na ameriških predsedniških volitvah, demokrati pa brez velike volilne udeležbe v velikih mestih, kot je Filadelfija, ne morejo zmagati, ker prebivalci v predmestjih in na podeželju volijo republikance.

Volitve Zda
Novice V ZDA rekordna predčasna udeležba na volitvah

Protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju potekajo od maja

Teden dni pred tem so ameriški mediji poročali, da je eden od policistov v Waukeni severno od Chicaga streljal v vozilo 19-letnega Marcellisa Stinnetteja. Njegova zaročenka trdi, da so policisti streljali brez razloga in da so pustili, da je 19-letnik na tleh izkrvavel. Policija na drugi strani trdi, da je moški poskušal pobegniti policijski kontroli. Dekle je bilo ranjeno in tako kot ustreljeni popolnoma neoboroženo.

Protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA potekajo od letošnjega maja, ko je policist v Minneapolisu med aretacijo zadavil Georgea Floyda. "Amerika, kdaj se bo to končalo? Koliko temnopoltih še morajo ubiti zaradi policijske surovosti, pretirane sile, sistematičnega rasizma in namerne brezbrižnosti?" je dejal Ben Crump, ki zastopa številne družine ustreljenih.

Ne spreglejte