SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Senatni republikanci potrdili novo vrhovno sodnico Amy Coney Barrett

0,11

termometer

Amy Coney Barrett
Foto: Reuters

Ameriški senat je v ponedeljek zvečer z 52 glasovi za in 48 proti potrdil Amy Coney Barrett na položaj vrhovne sodnice ZDA namesto pokojne Ruth Bader Ginsburg. Za potrditev je glasovalo 52 republikancev, proti pa 45 demokratov, dva neodvisna senatorja, ki glasujeta z demokrati, in republikanka Susan Collins iz Maina.

Izid glasovanja je bil znan vnaprej, ko je konec tedna republikanka Lisa Murkowski z Aljaske napovedala, da bo glasovala za, čeprav nasprotuje temu, da se je potrjevanje izvedlo tako blizu splošnih volitev. Susan Collins, ki se v liberalnejšem Mainu bori za politično preživetje, je glasovala proti, navaja STA.

Republikanci so zagotovili konservativno smer Amerike

Od smrti liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg je minil dober mesec dni, kar je svojevrsten rekord. Republikanci so si s tem za desetletje ali dve zagotovili konservativno smer Amerike z odločitvami vrhovnega sodišča, ne glede na to, kdo bo predsednik in kdo bo imel večino v kongresu. Vrhovno sodišče je namreč tisto, ki ima zadnjo besedo pri sporih o odločitvah predsednika ali zakonih kongresa. Konservativci na sodišču imajo zdaj večino s šest proti tri, še piše STA.

Demokrati se lahko zdaj v primeru, da osvojijo tako Belo hišo kot senat in predstavniški dom, odločijo za poskus povečanja članov vrhovnega sodišča, da ublažijo to konservativno večino.

Republikanci so predlog Obame zavrnili

Trump je Amy Coney Barrett imenoval kmalu po smrti Ruth Bader Ginsburg ne glede na to, da so republikanci leta 2016 zavrnili obravnavo nominacije kandidata za vrhovnega sodnika Merricka Garlanda, ki ga je predlagal predsednik Barack Obama, z argumentom, da se v volilnem letu sodnikov ne potrjuje.

Ta argument ni imel nobene podlage v ustavi ali zakonih in republikanci so se mu v primeru 48-letne Amy Coney Barrett nemudoma odpovedali. Je pa res, da senat do zdaj še nikoli v zgodovini ni potrdil vrhovnega sodnika ali sodnice tako blizu volitev. Te dejansko že potekajo in svoje glasove je predčasno oddalo že več kot 60 milijonov volivcev, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin