Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 12. 2011,
13.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija evro

Torek, 13. 12. 2011, 13.59

7 let, 12 mesecev

V Evropskem parlamentu kritike ravnanja Velike Britanije na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanci so v razpravi o nedavnem vrhu EU izpostavljali, da z rezultati niso povsem zadovoljni.

Številni so bili kritični do "samoosamitve" Velike Britanije, drugi so britanskemu premieru Davidu Cameronu stopili v bran. Več jih je tudi menilo, da varčevanje, ki ga zagovarjata Nemčija in Francija, ni prava pot za izhod iz krize.

Pakt bo zaživel skozi meddržavni sporazum Voditelji unije so v petek dosegli zgodovinski dogovor o paktu za krepitev fiskalne unije v evrskem območju. Zaradi Velike Britanije pakt ne bo zaživel skozi spremembe pogodbe EU, temveč skozi meddržavni sporazum, h kateremu Velika Britanija ne bo pristopila.

Barroso: Ne gre za 17 plus, temveč 27 minus Rezultate vrha sta poslancem v Strasbourgu predstavila predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Barroso. Barroso je napovedal, da bo nad uresničevanjem zavez 26 članic glede fiskalnega pakta bdela Evropska komisija. Izrazil je obžalovanje, da se meddržavnemu sporazumu ni pridružila Velika Britanija. "Ne gre za 17 plus, temveč 27 minus," je opisal stanje v Evropski uniji. Barroso je tudi napovedal, da se bo na spomladanskem vrhu unije prihodnje leto znova govorilo o uvedbi evroobveznic, poleg tega naj bi še poglobili gospodarsko upravljanje v uniji.

Van Rompuy: To je bil trenutek odgovornosti in solidarnosti Predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy je branil meddržavni sporazum kot praktično edino alternativo posebnemu sporazumu med 17 članicami unije. "To je bil trenutek odgovornosti in solidarnosti," je poudaril. Po njegovem mnenju sicer ne bo preprosto obnoviti zaupanja v območje evra, vendar pa je zadnji vrh "mejnik" na tej poti.

"Tudi za uvedbo evra in schengensko območje sprav niso bile vse države" "Meddržavni sporazum ni bila niti moja niti najljubša rešitev ostalih," je priznal van Rompuy. Vendar pa je bilo nujno, da so ukrepi za večji proračunski nadzor obvezujoči in uresničeni čim prej. Glede neenotnosti unije, kar zadeva ta sporazum, pa je spomnil, da tudi za uvedbo evra in schengensko območje sprav niso bile vse države. Po napovedih van Rompuya bodo sporazum podpisali spomladi.

Številni poslanci so bili kritični do ravnanja britanskega premiera Davida Camerona na vrhu in so poudarili, da se je uklonil pritisku britanskega finančnega sektorja na račun solidarnosti unije.

Daul (EPP) namignil na možnost ukinitve britanskega rabata Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul je menil, da poteza Velike Britanije kaže, da ta država nima smisla za solidarnost. "Solidarnost ni enosmerna cesta,"je poudaril. "Ne vidim potrebe po tem, da bi ostalih 26 članic zagotavljalo ugodnosti Veliki Britaniji, če ta ne želi biti solidarna z ostalimi članicami," je še dejal in tako namignil na možnost ukinitve britanskega rabata.

"Britanske strategije koristoljubja ne moremo več prenašati" Predsednik liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Britancem namenil sporočilo v obliki angleškega pregovora: "Če ste povabljeni za mizo, ste bodisi gost bodisi jed." "Britanske strategije koristoljubja ne moremo več prenašati," pa je v imenu Zelenih poudarila Rebecca Harms.

"Vi ste na Titaniku, mi smo v rešilnem čolnu" Nekateri, v glavnem evroskeptiki in poslanci iz Velike Britanije, pa so Cameronu stopili v bran. "Kar je naredil Cameron, je bila le obramba nacionalnih interesov, tako kot sta naredila (francoski predsednik Nicolas) Sarkozy in (nemška kanclerka) Merklova," je v imenu konservativcev in reformistov poudaril Čeh Jan Zahradil. Evroskeptični poslanec iz Velike Britanije Nigel Farage iz skupine Evropa svobode in demokracije (EFD) pa je napovedal izstop Velike Britanije iz EU. "Vi ste na Titaniku, mi smo v rešilnem čolnu," je sporočil ostalim članicam unije. "V petek smo spremenili smer. Smo na poti k velikemu pobegu. Velika Britanija bo šla po svoje in si znova povrnila nekdanji ugled," je napovedal. "Dobra rešitev je le še referendum o izstopu Velike Britanije," se je z njim strinjala neodvisna poslanka Nicole Sinclaire.

Številni so mnenja, da so na vrhu "ignorirali" Evropski parlament Številni parlamentarci so v razpravi tudi ocenili, da so na vrhu "ignorirali" Evropski parlament, ki so ga izključili iz reševanja evra in pomiritve trgov. Med njimi je bil tudi predsednik socialistov in demokratov (S&D) Martin Schulz, ki je poudaril, da bi moral parlament do marca podati alternativne predloge za dosego stabilnosti v Evropi ter postaviti demokratična pravila za delovanje trgov.

Nekateri parlamentarci pa so kritizirali dejstvo, da se voditelji unije v Bruslju niso dogovorili niti za delitev bremen niti za krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) niti za uvedbo davka na finančne transakcije. Poleg tega so mnogi menili, da zgolj varčevanje ne zagotavlja izhoda iz krize. "Pretirana varčevalna politika je prizadela vse. Varčevalni diktati ne vodijo iz krize," je tako menil Lothar Bisky iz skupine združene levice (GUE/NGL).

Ne spreglejte