Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropski parlament Hrvaška

Torek, 18. 6. 2013, 12.10

8 let

V Evropskem parlamentu bo 12 hrvaških poslancev, slovenskih le osem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je hrvaško pristopno pogodbo kot zadnja ratificirala še Nemčija, bo Hrvaška 1. julija vstopila v Evropsko unijo (EU), pri tem pa bo prišlo do sprememb tudi v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament je ena pomembnejših institucij EU-ja, predvsem zaradi tega, ker so v njem predstavljeni državljani držav članic, kar pomeni, da evropski poslanic, ki so izvoljeni na volitvah v vsaki posamezni državi članici, ne delujejo v interesu države, iz katere prihajajo, temveč v dobro celotnega EU-ja. Poslanci, ki jih imenujejo tudi evroposlanci, so tako razdeljeni v sedem različnih političnih strank, med katerimi so največje Evropska ljudska stranka (Krščanski demokrati), Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) ter Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE).

Hrvaška ima v Evropskem parlamentu že 12 opazovalcev Z vstopom Hrvaške v EU 1. julija pa se bo število evroposlancev s 754 povečalo na 766, vendar pa se bo prihodnje leto zmanjšalo na 751, ko bodo ponovne volitve v vseh državah članicah. Kljub temu pa bo julija Hrvaška v Evropski parlament poslala 12 evroposlancev. V Evropskem parlamentu pa ima Hrvaška od septembra lani 12 opazovalcev, ki lahko sicer sodelujejo v razpravah, nimajo pa pravice glasovanja. Pri tem pa velja poudariti tudi to, da hrvaški opazovalci za svoje delo niso plačani.

Na aprilskih volitvah v Evropski parlament, ki se jih je sicer udeležilo malo več kot 20 odstotkov upravičencev, je slavila opozicijska desna koalicija, ki jo sestavljajo HDZ, Hrvaška stranka prava Ante Starčević (HSP AS) in Blok upokojenci, ki bodo v Evropski parlament poslali šest poslancev. Glede na število preferenčnih glasov bodo v Bruselj odpotovali Ruža Tomašić iz HSP AS ter Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić in Zdravka Bušič iz HDZ.

Pet poslancev iz vladajoče koalicije, eden iz Stranke dela Pet poslancev bo v Bruselj poslala vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo SDP, Hrvaška narodna stranka (HNS) in Hrvaška stranka upokojencev (HSU), vseh pet pa bo iz stranke SDP. Največ preferenčnih glasov je dobil nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino Picula, kar pomeni, da bodo poleg njega iz SDP evroposlanci postali še Biljana Borzna, Marino Baldini, Oleg Valjalo in Sandra Petrović Jakovina. Enega poslanca pa bo priskrbela Stranka dela (HL), v Bruselj bo potoval Nikola Vuljanić. Hrvaška bo imela do naslednjih volitev tako 12 poslancev, nato jih bo imela le enajst.

Slovenija ima v Evropskem parlamentu osem evroposlancev, tako pa bo ostalo tudi po naslednjih volitvah za Evropski parlament. Trije, Romana Jordan, Milan Zver in Zofija Mazej Kukovič, prihajajo iz stranke SDS, vsi so člani Evropske ljudske stranke. Tej stranki pa se pridružuje tudi Alojz Peterle, sicer iz Nove Slovenije. Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš sta bili v Evropski parlament izvoljeni na listi stranke SD, obe pa sta se pridružili S&D. Jelko Kacin iz LDS in Ivo Vajgl iz Zares pa sodelujeta v skupini ALDE.

Hrvaški poslanci bodo prejemali visoke plače Plače evroposlancev so vzete iz proračuna Evropskega parlamenta, ta pa je za leto 2012 brez odmere davka znašala malo manj kot osem tisoč evrov na mesec, vendar pa po odmeri davka plača evroposlanca mesečno znaša 6200 evrov.

Ne spreglejte