Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2023,
15.55

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

COVID-19 cepivo Moderna

Petek, 15. 9. 2023, 15.55

7 mesecev, 2 tedna

V EU še eno cepivo proti bolezni covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Cepivo Covid-19, BioNTech, Moderna, Pfizer | Cepivo je primerno tako za odrasle kot otroke od šestega meseca starosti. | Foto Reuters

Cepivo je primerno tako za odrasle kot otroke od šestega meseca starosti.

Foto: Reuters

Evropska komisija je odobrila prilagojeno različico cepiva proti bolezni covid-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna, ki je namenjeno zaščiti pred podrazličico novega koronavirusa omikron XBB.1.5. To je drugo prilagojeno cepivo za zaščito pred to podrazličico omikrona, ki ga je odobrila. V začetku meseca je odobrila cepivo Pfizer-BioNTecha.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, je komisija uporabo posodobljene različice cepiva Spikevax odobrila po tem, ko ga je po strogi evaluaciji v okviru mehanizma pospešenega ocenjevanja v četrtek za uporabo priporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). Komisija ga je nato odobrila po hitrem postopku, da se lahko države članice Evropske unije pravočasno pripravijo na jesensko-zimske kampanje cepljenja.

V skladu s priporočili Eme in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) potrebujejo odrasli in otroci, starejši od pet let, en odmerek posodobljenega cepiva Spikevax – ne glede na to, kolikokrat so bili proti bolezni covid-19 cepljeni pred tem, piše na spletni strani Eme.

Stela Kiriakides | Foto: Matic Prevc/STA Stela Kiriakides Foto: Matic Prevc/STA
Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je ob tem danes poudarila, da zaradi sočasnega kroženja bolezni covid-19 in sezonske gripe med letošnjo jesenjo in zimo ostaja cepljenje najučinkovitejše orodje proti obema boleznima.

"Spodbujam zlasti starejše od 60 let, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in obstoječimi zdravstvenimi težavami, da se čim prej cepijo s poživitvenim odmerkom z najnovejšimi prilagojenimi cepivi, ki so namenjeni zaščiti pred različicami novega koronavirusa, ki se trenutno širijo," je dejala. Izpostavila je še, da moramo biti vsi še naprej pozorni in pomagati pri medsebojni zaščititi pred boleznijo covid-19.

Ne spreglejte