Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
22.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kabul eksplozija

Sreda, 20. 1. 2016, 22.23

8 let

V eksploziji v bližini ruskega veleposlaništva v Kabulu več mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Samomorilski napadalec je v bližini ruskega veleposlaništva v središču afganistanske prestolnice Kabul napadel vozilo priljubljene afganistanske televizijske postaje Tolo TV.

Pri tem je po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo sedem ljudi, 25 je ranjenih. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki.

Talibani so v sporočilu dodali, da so že dlje časa opazovali vozilo omenjene zasebne televizije, ki je pogosto kritična do talibanov. Dodali so, da to ne bo zadnji napad na to televizijsko postajo, če ne bo prenehala širiti zlobne propagande proti talibanom. Talibani so sicer že oktobra lani sporočili, da sta zasebni televiziji Tolo TV in 1TV njihovi vojaški tarči in sovražnici zaradi širjenja laži namesto novic.

Prvi večji napad na afganistanske medije Televizija Tolo TV je sporočila, da je bilo v današnjem napadu ubitih sedem njihovih uslužbencev. To je bil sicer prvi večji napad na afganistanske medije, odkar so bili talibani strmoglavljeni z oblasti leta 2001.

Napad sta obsodila afganistanski predsednik Ašraf Gani in drugi človek v državi Abdulah Abdulah. Slednji je povedal, da načrtujejo poostrene varnostne ukrepe. "Varnostnim silam sem naročil varovanje medijev in novinarjev," je dodal.

Po eksploziji se je nad Kabulom dvigal oblak dima. Na prizorišče napada, ki ga je izvedel samomorilski napadalec, so prihitela reševalna vozila in gasilci.

Diplomatski vir je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da v napadu ni bil poškodovan noben uslužbenec veleposlaništva.

Potekajo pogovori za oživitev mirovnih pogajanj s talibani Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel še nihče. Incident se je zgodil dva dneva po drugem krogu mednarodnih pogovorov za oživitev mirovnih pogajanj s talibani, na katerih so sodelovali predstavniki Afganistana, Pakistana, Kitajske in ZDA.

Prvi krog pogovorov je potekal minuli teden v Islamabadu, kjer so poskušali pripraviti teren za neposreden dialog med vlado v Kabulu in uporniki. Talibanov ni bilo na obeh krogih pogovorov, poznavalci pa opozarjajo, da je do resnih vsebinskih pogovorov še dolga pot.

Ne spreglejte