SiolNET. Novice Svet
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V delu Avstralije končno dočakali dež, onesnažen zrak ogroža zdravje

0,48

termometer

Požar v Avstraliji
Foto: Reuters

Na jugovzhodu Avstralije, kjer že več mesecev divjajo gozdni požari, je končno padlo nekaj dežja, popustila je tudi vročina. Kljub temu je onesnaženost zraka v Canberri dosegla za zdravje nevarno raven zaradi dima, ki ga je nad mesto prineslo z okoliških območij, kjer pustošijo požari.

V avstralski prestolnici so danes zaprti muzeji, galerije, parki, uradi in univerze, na tamkajšnjem letališču so odpovedali nekaj poletov. Po podatkih IQ Air Visual, ki spremlja kakovost zraka po svetu, je Canberra danes mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu.

Tenis senca Sportal Požari krojijo tudi smernice teniških turnirjev

Oblasti so po poročanju STA prebivalce pozvale, naj ostanejo v zaprtih prostorih. V središču mesta je vrednost indeksa kakovosti zraka znašala 1400. Zdravju nevarne so vse vrednosti nad 200.

Na oddelku za notranje zadeve, ki je pristojen za koordinacijo odzivanja na naravne nesreče, so uslužbencem naročili, naj zaradi slabega zraka prihodnjih 48 ur ostanejo doma.

Premalo dežja, da bi pogasil večje požare

V Novem Južnem Walesu trenutno gori več kot 140 požarov, vendar so vsi najnižje stopnje nevarnosti. Gasilcem je danes nekaj olajšanja prinesel dež, vendar padavin ni bilo dovolj, da bi pogasile večje požare. Po katastrofalnih razmerah pretekli konec tedna pogrešajo dva človeka.

Avstralija požari Novice Katastrofa v Avstraliji dosegla povsem novo raven #video

V zvezni državi Viktorija danes gori več kot 40 požarov, pogrešajo pa štiri ljudi.

Do zdaj našteli 24 smrtnih žrtev

Avstralski premier Scott Morrison je napovedal ustanovitev agencije za pomoč pri obnovi, ki naj bi delovala dve leti in pomagala preživelim, da se znova postavijo na noge. Vlada bo za to namenila dve milijardi avstralskih dolarjev (1,24 milijarde evrov).

Avstralija Novice Avstralija v primežu ognjenih zubljev: prebivalci vse bolj jezni na oblasti #foto #video

Od konca septembra, ko se je začela ognjena stihija, je v Novem Južnem Walesu pogorelo skoraj pet milijonov hektarjev površin, v Viktoriji pa 1,2 milijona hektarjev. Ognjeni zublji so skupaj uničili površine v velikosti Irske.

Do zdaj je v požarih umrlo 24 ljudi, poškodovanih ali uničenih je več kot 1.800 domov.

Požar v Avstraliji Novice Pred požari beži na tisoče ljudi, pogrešajo več oseb

Več kot 180 prijav v zvezi s prepovedjo kurjenja

Avstralska policija je zaradi prekrškov, povezanih s požari, ukrepala proti več kot 180 ljudem. Minuli konec tedna so v Novem Južnem Walesu podali prijavo proti trem osebam, ker so kurile ogenj v naravi. Oblasti pravijo, da so številne požare zanetili požigalci. Najmlajši med njimi naj bi šteli 16 let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin