Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
7.25

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

opozicija lokalne volitve Madžarska

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 7.25

1 teden, 3 dni

V Budimpešti se ob tesnem izidu županskih volitev obeta novo štetje glasov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Budimpešta | Zaradi izredno tesnega izida županskih volitev v madžarski prestolnici je David Vitezy, ki ga podpira Fidesz, zahteval ponovno štetje glasovnic. Za kandidatom levosredinske koalicije Gergelyem Karacsonyem je zaostal le 216 glasov. | Foto Shutterstock

Zaradi izredno tesnega izida županskih volitev v madžarski prestolnici je David Vitezy, ki ga podpira Fidesz, zahteval ponovno štetje glasovnic. Za kandidatom levosredinske koalicije Gergelyem Karacsonyem je zaostal le 216 glasov.

Foto: Shutterstock

Na Madžarskem so v nedeljo ob evropskih potekale tudi lokalne volitve, kjer je glavna bitka potekala za županski stolček v Budimpešti. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je rezultat v prestolnici zelo tesen, zaradi česar je kandidat s podporo vladajoče stranke Fidesz David Vitezy zahteval ponovno štetje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Po 100 odstotkih preštetih glasov je župan madžarske prestolnice iz vrst levosredinske opozicije Gergely Karacsony osvojil 47,53 odstotka glasov, njegov glavni konkurent David Vitezy pa 47,49 odstotka. V absolutnih številkah je tako aktualni župan neodvisnega kandidata s podporo Fidesza prehitel s 371.467 glasovi proti 371.143 oziroma za pičlih 324 glasov.

Slabih pet odstotkov glasov je osvojil Andras Grundtner, kar ne vpliva na odločitev o zmagovalcu, saj za osvojitev županskega stolčka zadostuje relativna zmaga v prvem in edinem krogu.

Kot navaja MTI, je bilo v prestolnici neveljavnih okoli 22 tisoč glasovnic. Vitezy je davi dejal, da se je o novem štetju glasovnic želel pogovoriti s Karacsonyem, a mu ga ni uspelo priklicati.

Vitezy s tiho podporo Fidesza

Vitezy sicer formalno ni kandidat Fidesza, čeprav je bil leta 2022 kratko obdobje v Orbanovi vladi. Namesto tega je kandidiral s podporo zelenih.

 

Peter Magyar
Novice Na zborovanju opozicije na Madžarskem več deset tisoč ljudi #foto

Karacsony je medtem vselej vztrajal, da gre za politično igro Fidesza, ki je od začetka nameraval podpreti Vitezyja. Njegovi sumi so se v petek izkazali kot utemeljeni, ko je kandidaturo umaknila nekdanja tiskovna predstavnica Orbanove vlade Alexandra Szentkiralyi in svoje podpornike pozvala, naj v nedeljo podprejo Vitezyja.

Na evropskih volitvah medtem podatki tamkajšnje volilne komisije s 44,4 odstotka glasov kažejo na zmago Fidesza. Na drugem mestu je stranka Spoštovanje in svoboda (Tisza) njegovega potencialnega konkurenta Petra Magyarja, ki je s skoraj 30 odstotki glasov presegla pričakovanja.

Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Protest v Budimpešti proti vladi Viktorja Orbana
Novice Več tisoč Madžarov znova protestiralo proti Orbanovi vladi #video
Madžarska policija, policist
Novice Madžarska policija preprečila poskus državnega udara
Hadja Lahbib
Novice Belgijska ministrica za ukrepanje proti Madžarski zaradi njenega blokiranja odločitev v EU
Ne spreglejte