Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 6. 2024,
18.42

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

protest opozicija Viktor Orban Madžarska Peter Magyar

Sobota, 8. 6. 2024, 18.42

1 teden, 4 dni

Na zborovanju opozicije na Madžarskem več deset tisoč ljudi #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Peter Magyar | Peter Magyar, sicer nekdanji član Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo madžarske opozicije, ki želi ogroziti močno prevlado Viktorja Orbana in Fidesza. | Foto Reuters

Peter Magyar, sicer nekdanji član Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo madžarske opozicije, ki želi ogroziti močno prevlado Viktorja Orbana in Fidesza.

Foto: Reuters

Na današnjem zborovanju na predvečer glasovanja na evropskih volitvah se je v Budimpešti zbralo več deset tisoč podpornikov opozicije, ki nasprotujejo politiki trenutnega premierja Viktorja Orbana in podpirajo politični vzpon njegovega potencialnega konkurenta Petra Magyarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupaj lahko rešimo Madžarsko. Tukaj smo in pripravljeni smo spremeniti svojo usodo in prihodnost, ki nam jo želi vsiliti zatiralska oblast," je Peter Magyar dejal v nagovoru pred zbrano množico, ki je mahala z madžarskimi zastavami.

Javnomnenjske raziskave njegovi stranki Spoštovanje in svoboda (TISZA) pred nedeljskim glasovanjem napovedujejo približno 27-odstotno podporo, še vedno pa je v veliki prednosti Orbanova stranka Fidesz, ki naj bi glede na ankete dobila približno 50 odstotkov glasov prebivalcev Madžarske.

Fotogalerija
1
 / 11

TISZA naj bi osvojila šest od 21 poslanskih mandatov, kolikor jih v Evropskem parlamentu pripada Madžarski, stranki Fidesz, ki so jo leta 2021 zaradi kršenja evropskih vrednot izključili iz EPP, pa se obeta zmaga z desetimi osvojenimi poslanskimi sedeži.

EPP je pripravljena sodelovati z Magyarjevo stranko

Desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je medtem v četrtek sporočila, da je po volitvah pripravljena sodelovati z Magyarjevo stranko. "Madžarska potrebuje močno opozicijo, da bi znova vzpostavili vladavino prava, boj proti korupciji in proevropsko usmeritev," je takrat povedal vodja EPP Manfred Weber.

Judit Varga
Novice "To, kar počnejo moji nekdanji ženi, presega vse meje"

Triinštiridesetletni Magyar, sicer nekdanji član Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo madžarske opozicije, ki želi ogroziti močno prevlado Orbana in Fidesza. Na lestvicah priljubljenosti se je povzpel, potem ko je marca objavil zvočni posnetek, ki naj bi razkrival nepravilnosti v ravnanju članov Orbanove vlade. Od tedaj je organiziral več protivladnih shodov, na katerih se je zbralo na tisoče ljudi.

Viktor Orban
Novice Orban ob predstavitvi programa za evropske volitve znova okrcal Bruselj
Ne spreglejte