Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 6. 2021,
21.47

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Natisni članek

Viktor Orban Kitajska Budimpešta univerza

Sobota, 5. 6. 2021, 21.47

2 leti, 10 mesecev

V Budimpešti protest proti načrtovani gradnji kampusa kitajske univerze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

3

Protesti | Vlada trdi, da bo prestižna univerza več tisoč madžarskim, kitajskim in drugim mednarodnim študentom omogočila pridobitev diplome, ki je cenjena. | Foto Reuters

Vlada trdi, da bo prestižna univerza več tisoč madžarskim, kitajskim in drugim mednarodnim študentom omogočila pridobitev diplome, ki je cenjena.

Foto: Reuters

V Budimpešti so se danes odvili protesti proti načrtu vlade premierja Viktorja Orbana, da v prestolnici zgradi kampus elitne kitajske univerze. Okoli 10 tisoč ljudi se je sprehodilo skozi mesto v znak nasprotovanja projektu, ki naj bi bil dokončan leta 2024.

Madžarska je z univerzo, ki ima sedež v Šanghaju, podpisala dogovor o gradnji njenega prvega kampusa v Evropi v pol milijona kvadratnih metrov velikem kompleksu do leta 2024. Plačilo stroškov v višini 1,5 milijarde evrov je prevzela Madžarska. Večino naj bi glede na nekatere navedbe pokrila s kitajskim posojilom v višini 1,3 milijarde evrov.

Številni nasprotniki projekta so se danes odpravili na ulice prestolnice. "Ne Fudanu! Zahod, ne Vzhod!" je pisalo na enem od transparentov na protestu, drugi je denimo obtoževal vladajočo stranko Fidesz, da se dobrika Kitajski.

"Orban in Fidesz se slikata kot antikomunista, v resnici pa so komunisti njihovi prijatelji," je dejala ena od udeleženk protesta, prve večje demonstracije na Madžarskem letos.

Mestne oblasti Budimpešte na čelu z liberalnim županom Gergelyjem Karacsonyjem so v znak nasprotovanja prihodu univerze že pred dnevi v okolici predvidenega kraja gradnje preimenovale ulice, s katerimi opozarjajo na kršenje človekovih pravic na Kitajskem.

V sredo so odkrili štiri nove table z imeni ulic. Med drugim so jih poimenovali "Ulica svobodnega Hongkonga", "Ulica ujgurskih mučenikov" in "Ulica dalajlame".

Predstavnik vlade Tamas Schanda je danes menil, da protesti nimajo nikakršnega smisla, češ da je projekt še vedno v fazi načrtovanja. Nekatere končne odločitve, tudi v zvezi s financiranjem, je pričakovati šele v drugi polovici leta 2022. 

Ne spreglejte