SiolNET. Novice Svet
2,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Bruslju mrgoli ruskih in kitajskih vohunov

2,86

termometer

Evropska komisija Bruselj
Foto: Reuters

V Bruslju, ki velja za neuradno prestolnico Evropske unije, po navedbah evropskih uradnikov mrgoli ruskih in kitajskih vohunov, poroča nemški časnik Die Welt. Diplomatom so celo svetovali, naj se izogibajo določenih restavracij v evropski četrti.

Evropska diplomatska služba (EEAS) je opozorila, da v Bruslju deluje na stotine ruskih in kitajskih obveščevalcev. Po ocenah službe je v evropski metropoli "okoli 250 kitajskih in 200 ruskih vohunov", na spletni strani poroča časnik, ki se sklicuje na diplomate EU.

Diplomatom in vojaškim predstavnikom so zato svetovali, naj se izogibajo določenih lokalov v evropski četrti, vključno s priljubljeno "steakhouse" restavracijo in kavarno v bližini sedeža Evropske komisije.

Kitajski in ruski obveščevalci so po podatkih EEAS nameščeni pretežno na veleposlaništvih in gospodarskih predstavništvih svojih držav, je še izvedel časnik.

Pred več kot desetletjem odkrili prisluškovalne naprave

Facebook, prisluškovanje Foto: Reuters Vohunska dejavnost tujih držav v Bruslju ni nobena skrivnost, upoštevajoč pomembnost, ki jo ima mesto kot neuradna prestolnica EU, kjer so osrednje evropske institucije pa tudi sedež zveze Nato, še navaja Die Welt.

Časnik pri tem spomni na škandal, ki je izbruhnil leta 2003, ko so v poslopju Justis Lipsius, kjer potekajo zasedanja Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav članic EU, odkrili prisluškovalne naprave. Te so bile nameščene v prostorih, ki jih uporabljajo britanski, francoski, nemški in španski diplomati. Čeprav storilcev nikoli niso odkrili, je sum padel na Izrael in ZDA.

Poleg ruskih in kitajskih naj bi bili v Bruslju sicer aktivni tudi ameriški in maroški agenti, še poroča Die Welt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 28
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin