Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
15.58

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

smrt Ciper prebežnik begunec

Sreda, 18. 7. 2018, 15.58

5 let, 9 mesecev

V brodolomu ladje pri Cipru utonilo najmanj 19 prebežnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Begunci na Cipru | Foto Reuters

Foto: Reuters

V brodolomu ladje severno od Cipra je umrlo najmanj 19 prebežnikov, do 30 jih še pogrešajo, so sporočile lokalne varnostne oblasti. V skupni operaciji obalnih straž Severnega Cipra in Turčije so reševalci sicer rešili več kot sto prebežnikov.

Na ladji, ki je potonila v bližini vasi Gialousa, je bilo 150 ljudi. V brodolomu je utonilo najmanj 19 ljudi, od 25 do 30 pa jih še pogrešajo, so sporočile varnostne oblasti Severnega Cipra. Iskalna akcija za pogrešanimi prebežniki trenutno še traja.

Po poročanju turške tiskovne agencija DHA so bili med prebežniki Sirci, ki so poskušali priti v Evropo.

Na Cipru v zadnjem obdobju opazili porast prošenj za azil

Ciper, ki je od obale Sirije oddaljen okoli 160 kilometrov, doslej ni bil deležen tako množičnega pritoka migrantov kot na primer Turčija, Grčija in Italija. V zadnjem obdobju so na Otoku sicer zabeležili porast prošenj za azil.

Ciper je od leta 1974 razdeljen na dva dela. Omenjenega leta so turške sile zaradi vojaškega udara ciprskih Grkov vdrle na severni del otoka. Tam so pozneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper, ki jo danes priznava samo Turčija.

Države ne dovolijo vplutja ladje s 40 rešenimi prebežniki

V Sredozemskem morju je medtem že pet dni zasidrana tunizijska ladja s 40 rešenimi prebežniki, ki jih ne želijo sprejeti ne Italija, ne Malta in ne Tunizija. Italijanska opozicija zdaj pritiska na vlado v Rimu, naj ladji vendarle dovoli vpluti v eno od italijanskih pristanišč.

Migranti so iz Libije z gumenjakom odpluli v petek. Potem ko je njihovemu plovilu sredi morja zmanjkalo goriva, jih je rešila tunizijska oskrbovalna ladja Sarost 5. Po navedbah mednarodne organizacije WatchTheMed so prebežnike rešili v malteških vodah. Na krovu je med drugim osem žensk, od tega dve nosečnici, in ranjen moški.

Ne spreglejte