Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
21.20

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kalifornija Indijanci spor

Sobota, 27. 4. 2013, 21.20

2 leti, 8 mesecev

V boju za nikogaršnjo zemljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V okrožju Riverside v Kaliforniji se odvija boj za zemljo. William Tuttle pa je edini, ki še vztraja v zemljiškem sporu z močnim staroselskim plemenom.

William Tuttle, ki ga domačini kličejo kar Bill, je opazoval, kako so staroselci v zadnjih 30 letih prisilili njegove sosede k izselitvi, vendar pa sam ne popušča pritiskom, saj uradno ni znano, kdo je lastnik zemlje, na kateri živi. Kdo je lastnik, pa ne ve niti šerifova pisarna. Policisti so nemalokrat poskušali rešiti spor med lastnikom in najemnikom, vendar največkrat spora niso uspeli rešiti, saj najemniki trdijo, da je zakoniti lastnik zemlje, medtem pa, ko so staroselci, ki so zahtevali izselitev, s seboj pripeljali svojo policijsko okrepitev.

Težave pri presojanju, kdo ima prav v sporu Ta dodatna policijska okrepitev je pravzaprav del indijanskih staroselcev reke Kolorado (CRIT), ki si sicer lasti 900 hektarov zemlje ob reki Kolorado, 65 kilometrov severno od mesta Blythe v Kaliforniji. Kalifornijska vlada se s tem ne strinja, vendar pa ob tem ne zna pojasniti, kdo je pravi lastnik tega območja. Tudi zvezna vlada nima pojasnil o lastništvu, saj izvršna veja oblasti priznava CRIT-u lastništvo, medtem ko si kalifornijska zvezna vlada lasti zemljo s sodbo vrhovnega sodišča iz leta 2000.

Ker ni natančno določeno, kdo je lastnik zemlje, ima šerif v okrožju Riverside, kjer živi William Tuttle, težave pri presojanju, kdo ima prav v sporu. Nekateri prebivalci so se že pritožili, da se policisti o tem, kdo ima prav, odločajo precej arbitrarno. "Okrožje Riverside je nad tem problemom dvignilo roke," je za Deutsche Welle povedala Cheryl Schmit, direktorica organizacije Stand Up for California. Schmidtova je sicer zagrizena nasprotnica indijanskim igricam v Kaliforniji, prepričana pa je tudi, da bi zemljiški spori imeli daljnosežne posledice tako na državni kot zvezni ravni. "To je nikogaršnja zemlja," je prepričana Schmidtova.

Prisvojili so si zakon Če bi nikogaršnja zemlja imela župana, bi to bil zagotovo 91-letni Bill Tuttle. Ta je bil sicer priča temu, da je birokracija in nenehni spori med oblastmi, prisilila nekatere prebivalce k odhodu s tega območja. Tuttle je za Deutsche Welle povedal: "CRIT si je prikrojil zakon, niso ga uporabljali, kot je mišljeno." To pa ga spodbuja k temu, da se še vedno bojuje. "Če lahko ustvarijo svoje lastne zakone, kakšno vrednost imamo potem mi?"

Tuttle je vložil tožbo, saj želi ostati na tej zemlji, ki jo je kupil v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je zaključil s služenjem v ameriški mornarici. Tuttle se je za nakup ozemlja odločil, ker je okolica lepa in vedra, zemlja pa meji na reko, zaradi česar so na njegovem vrtu številne rečne živali in ptice. Tuttle ima rad puščavo, hkrati pa je edini lastnik zemlje, ki kljubuje indijanskim staroselcem.

Že prejel pismo o izselitvi Spor CRIT-a s prebivalci traja vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko je ameriški oddelek za notranje zadeve (DOI) razsodil, da je CRIT upravičen do nove zemlje v Kaliforniji. DOI se je tako odločil zaradi tega, ker se je struga reke Kolorado spremenila od takrat, ko je bil prvi sporazum dosežen. Vendar pa CRIT ni bil ustanovljen kot rezervat in zato pravni strokovnjaki menijo, da lahko le ameriški kongres v Kaliforniji ustvari nov indijanski rezervat.

Zemlja, ki jo je DOI dal CRIT-u, je pripadala številnim lastnikom, med njimi je bil tudi Tuttle. Eden za drugim so bili lastniki prisilno izseljeni ali pa preseljeni. Zaradi različnih razlogov, je CRIT Tuttlu dovolil ostati, vendar je moral predati svoje lastniške pravice zvezni vladi. Ta je zemljo dala CRIT-u, ki so ga obvezovali pogoji za najem do konca lanskega leta. Pričakujoče je Tuttle prejel pismo o izselitvi.

Ko lastnike izselijo, požgejo njihovo imetje Sosedje so stopil na Tuttlovo stran. Številni se pritožujejo, da so se bili prisiljeni izseliti brez zaslišanja ali opozorila. Nekateri pa so za izselitev imeli le dva dni, pismo so našli kar pritrjeno na njihova vhodna vrata. Takoj, ko CRIT dobi zemljo v svojo last, vse na njej požge. "Gledali smo, kako gorijo naše prikolice, zraven pa jokali," je za Deutsche Welle povedala prebivalka Jodi Smith, ki se je bila prisiljena izseliti po sedemletnem pravnem sporu.

Njena mati je namreč še vedno prepričana, da je njihova družina prava lastnica zemlje. "Šerif ne stori ničesar. Niso vedeli, kaj storiti. Predstavljajte si, da se vrnete domov in vam povedo, da to ni več vaš dom in potem morate še gledati, kako vam dom požgejo do tal," je še povedala Smithova.

Kako bo s pravicami do vode? Za zdaj še ni jasno, zakaj CRIT izsiljuje prebivalce, ali zakaj požiga njihove domove. Medtem pa se postavljajo tudi vprašanja o zalogi vode. Reka Kolorado je namreč glavni vir vode za Los Angeles, za zdaj pa še ni jasno, ali bo CRIT dobil tudi pravico do vode, če bo spoznan za zakonitega lastnika zemlje.

Čeprav bi pravna bitka lahko imela posledice za celoten spekter politik, je za Billa Tuttla in njegovo ženo Carol bitka preprosta. To je njuna zemlja in želita jo imeti. "Ne morem več vztrajati precej dolgo. Najino življenje se izteka. Čutim, da bi morali končno le rešiti to težavo, ampak je videti, da to še ne bo tako kmalu," je povedala 86-letna Carol. "Rad bi videl, da je zadeva zaključena preden umrem," je dodal še Bill. "Mislim, da sem pri življenju vztrajal ravno zaradi tega."

Ne spreglejte