Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BiH zločinec vojna Srebrenica

Torek, 19. 11. 2013, 16.22

8 let

V BiH na prostost izpustili 10 obsojenih vojnih zločincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prizivni oddelek sodišča BiH je ustavil izvrševanje zaporne kazni za deset obsojenih vojnih zločincev, ki tako odhajajo na prostost.

Odločitev je sprejel na podlagi oktobrske razsodbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so pri deseterici pri obsodbi kršili pravice po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Obsojeni so bili za vojne zločine v Jajcu in Čapljini ter za genocid v Srebrenici Kot je 22. oktobra odločilo ustavno sodišče, so deseterico obsodili na podlagi kazenskega zakonika BiH, ki predvideva občutno višje zaporne kazni za storjene zločine, kot jih je omogočala prejšnja kazenska zakonodaja, ki pa je bila v veljavi med vojno v BiH (1992‒1995), ko so bili zločini zagrešeni.

Tej ureditvi bi moralo sodišče BiH pri obsodbi deseterice slediti, je razsodilo ustavno sodišče. Zato je razveljavilo obsodbe in sodišču BiH naložilo, naj po hitrem postopku sprejme novo odločitev v skladu z evropsko konvencijo.

Na prostost bodo izpustili deset ljudi, obsojenih za vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki so jim izrekli zaporne kazni od 14 do 33 let. Obsojeni so bili za vojne zločine v Jajcu in Čapljini ter za genocid v Srebrenici.

Svojci ogorčeni Svojci žrtev vojne so zaradi današnje odločitve sodišča BiH že izrazili ogorčenje. Kot je dejala Hatidža Mehmedović iz organizacije Matere Srebrenice, je bila obsodba vojnih zločincev edino zadoščenje, ki so ga bili deležni svojci žrtev.

Munira Šubašić iz istega združenja pa je povedala, da so srebreniške matere prestrašene, saj so pričale na nekaterih izmed sojenj deseterici. Sodnike ustavnega sodišča pa je Šubašićeva po poročanju tiskovnega agencije Federacije BiH Fena pozvala, naj odstopijo.

Ne spreglejte