Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2016,
17.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Borut Šuklje Hrvaška Srbija hrvaški vohun Beograd

Petek, 2. 9. 2016, 17.38

6 let, 7 mesecev

Šuklje: Kaj podobnega lahko zdaj pričakujemo tudi v Zagrebu

V Beogradu prijeli domnevnega hrvaškega vohuna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Beograd, parlament | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pripadniki srbske varnostno-obveščevalne agencije (BIA) so v Beogradu prijeli tujega vohuna, je potrdilo srbsko tožilstvo. "To ni nikakršna drama," dogodek komentira poznavalec območja Borut Šuklje.

Beograjski mediji trdijo, da gre za osebo z dvojnim hrvaškim in srbskim državljanstvom, ki je delala za hrvaško obveščevalno službo. Grozi ji od treh do 15 let zapora, piše srbski Kurir.

Srbsko tožilstvo je za regionalno televizijo N1 potrdilo, da so v sodelovanju z BIA prijeli moškega. Beograjski časnik Večernje novosti na svoji spletni strani "ekskluzivno" trdi, da gre za vohuna, ki je delal za hrvaško obveščevalno službo.

Pridržali ga bodo za 48 ur

Na beograjske medije se sklicujejo tudi na hrvaški komercialni RTL televiziji kot tudi v časniku Večernji list. Zagrebški časnik dodaja, da bodo moškega pridržali za 48 ur in da je kmalu pričakovati izjavo pristojnih oblasti v Beogradu.

Odnosi med Hrvaško in Srbijo so se v preteklih nekaj mesecih močno poslabšali zaradi različnih sporov, ki izhajajo ne le iz vojne na Hrvaškem pred četrt stoletja, temveč celo iz druge svetovne vojne, ki se je končala pred več kot 70 let.

Ljudje, ki skrbijo za izmenjavo informacij, večinoma delujejo znotraj ambasad, pravi Borut Šuklje. | Foto: Matej Leskovšek Ljudje, ki skrbijo za izmenjavo informacij, večinoma delujejo znotraj ambasad, pravi Borut Šuklje. Foto: Matej Leskovšek Šuklje: Kaj podobnega lahko zdaj pričakujemo tudi v Zagrebu

V principu ni to nikakršna drama, pravi Borut Šuklje, nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu in poznavalec območja. "Verjetno Jugovzhodna Evropa ni bila še nikoli bolj prepredena z ljudmi, ki se ukvarjajo z zbiranjem informacij. Ta dogodek je sovpadel z zelo zaostrenimi odnosi med obema državama in ga bomo lahko ocenjevali šele po tistem, ko bomo izvedeli podrobnosti. V vsakem primeru pa so v obeh državah ljudje, ki tako ali drugače skrbijo za izmenjavo informacij in večinoma delujejo znotraj ambasad," nam je povedal Šuklje.

Dogodek lahko beremo tudi kot odziv na stališča nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića o odnosih s Srbijo.  

Kot še pravi naš sogovornik, lahko pričakujemo, da se bo kaj podobnega zdaj zgodilo tudi v Zagrebu.

Ne spreglejte