Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
16.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Petek, 20. 5. 2011, 16.25

8 let

V Avstriji svobodnjaki prvič najbolj priljubljena stranka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svobodnjaška stranka (FPÖ) bi glede na javnomnenjsko anketo na parlamentarnih volitvah prvič pobrala največ glasov.

Na vprašanje, koga bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, je namreč kar 29 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi glasovali za desničarske svobodnjake.

Volitve jeseni 2013 Prihodnje volitve v 183-članski nationalrat bodo sicer predvidoma jeseni 2013. Glede na anketo Kurierja, pa bi, če bi bile volitve sedaj, svobodnjaki prvič premagali socialdemokrate (SPÖ), za katere bi glasovalo 28 odstotkov vprašanih.

Kaj je vplivalo na take rezultate? Ljudska stranka (ÖVP) bi medtem pobrala 23 odstotkov glasov, Zeleni pa 13 odstotkov, izhaja iz ankete, ki jo je za Kurier med 805 Avstrijci opravil institut OGM. Direktor OGM Wolfgang Bachmayer je za Kurier ocenil, da so na rezultate raziskave nedvomno vplivale aktualne razprave v zvezi z nedavnimi izjavami šefa banke Erste Andreasa Treichla, kriza evra in pomoč Grčiji.

Rezultati odsevajo nezadovoljstvo Vodja FPÖ Heinz-Christian Strache že mesece trdi, da bi se morala Grčija umakniti iz območja evra. A po mnenju Bachmayerja vzpon svobodnjakov ni zgolj posledica tega. "Rezultati odsevajo nezadovoljstvo s politiko vladne koalicije med socialisti in ljudsko stranko, ki se je nabiralo zadnja leta," je ocenil Bachmayer.

Šef največje bančne skupine v Avstriji Erste Treichl je nedavno politike označil za "neumne" in "strahopetne", dejal pa tudi, da so nepoučeni, ko gre za gospodarstvo. Prav tako jim je očital, da ne storijo nič proti uvajanju standardov Basel III, ki pred banke postavljajo stroge kapitalske in likvidnostne zahteve. Po mnenju Treichla bi ta nova pravila lahko zadušila gospodarstvo države.

Vlada se že mesece zapleta v notranje spore Te izjave so v Avstriji sprožile burno razpravo, ki se je razvila v splošnejše kritike vlade, ki se že mesece zapleta v notranje spore. 56 odstotkov vprašanih je menilo, da so Treichlove izjave upravičene.

Ne spreglejte