SiolNET. Novice Svet
2,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 11:49

  Cepljenje v Italiji

Odločitev je padla: Italijani bodo morali silvestrovati doma #video

2,53

termometer

Italijani bodo morali letos silvestrovati doma, je danes povedal italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia. Ob tem je izključil možnost, da bi 31. decembra preložili začetek policijske ure.

"Če se odločimo, da velja časovna omejitev za gibanje, se vrnemo domov ne glede na to, kaj imamo za početi. Bomo silvestrovali? Bomo doma," je minister Francesco Boccia povedal v pogovoru za italijansko televizijo RAI.

Na vladi so sicer razpravljali o preložitvi začetka policijske ure na kasnejši čas. Trenutno se začenja ob 22. uri. Minister za regionalne zadeve je potrdil, da je drugim ministrom na seji vlade dejal, da je preložitev mogoča "samo prek mojega trupla". Tako po njegovih besedah mislita tudi minister za zdravje Roberto Speranza in cela vlada. Poudaril je, da ima zdravje prednost pred vsem.

Na vprašanje, ali bodo dovolili potovanje med posameznimi deželami, da bi lahko družine božič praznovale skupaj, pa je dejal, da si nihče ne želi tretjega vala epidemije covida-19. "Da bi se izognili tretjemu valu, moramo decembra nadaljevati s strogostjo in socialnim distanciranjem, ki morata imeti prednost pred kakršnokoli potrebo. Številni imamo starše v drugi deželi, vendar si vsi želimo, da so naši najdražji dobro in da lahko zdravstveni delavci delajo najbolje, kar lahko," je poudaril, na spletu poroča RAI.

Dejal je, da za božične praznike tudi sam ne bo odpotoval v domačo Apulijo, če pravila tega ne bodo dovoljevala.

Italijanska vlada bo sicer še ta teden odločala o podaljšanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in morebitnem rahljanju katerega od njih. V torek bo vlada o tem razpravljala s predsedniki dežel.

Predsednik Ligurije Giovanni Toti je že pozval k "malo več svobode za gospodarstvo in druženje" na območjih, kjer imajo nizko stopnjo okužb. Zavzel se je za to, da bi bile lahko restavracije odprte tudi zvečer, zdaj se morajo namreč zapirati ob 18. uri. Pozval je tudi k temu, da bi se lahko ljudje na božič udeležili polnočnih maš.

V Avstriji število okužb še vedno na dramatični ravni

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob okoli 15 tisoč testih potrdili 2.748 novih okužb z novim koronavirusom. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je na današnji novinarski konferenci presodil, da gre za manjši upad okužb v zadnjih dneh, a so te po njegovih besedah še vedno na "dramatični ravni".

Infekcijska klinika Novice V nedeljo potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, umrlo še 51 ljudi #video

Ob ponedeljkih je običajno manj novih okužb, ker je v centralni register ob koncu tedna tudi vnesenih manj rezultatov testiranj. Kljub temu je v primerjavi s preostalimi novembrskimi ponedeljki opaziti upad. Prvi novembrski ponedeljek so tako potrdili 5.993 novih okužb, teden dni kasneje 4.657, 16. novembra 4.135, v ponedeljek pred tednom dni pa 3.145. Sicer so novembra v Avstriji povprečno izvedli skoraj 30 tisoč testov na dan, poroča STA.

V zadnjih 24 urah je v Avstriji umrlo 79 bolnikov s covid-19

V bolnišnice so sprejeli še 89 bolnikov s covid-19. Skupno je na navadnih oddelkih 3.639 bolnikov s covid-19. Na intenzivni negi so sprejeli še novih deset bolnikov, skupno se na oddelkih intenzivne nege v avstrijskih bolnišnicah zdravi 701 bolnik s covid-19.

Največ okužb so v zadnjih 24 urah ponovno potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, 619, najmanj pa na Gradiščanskem, 107. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 343 novih okužb z novim koronavirusom, na avstrijskem Koroškem 180. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva so do zdaj v Avstriji potrdili 282.456 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 3.184 bolnikov s covid-19, še navaja STA.

Na Madžarskem umrlo 151 bolnikov s covidom-19

Na Madžarskem so v preteklem dnevu potrdili 5959 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je še 151 bolnikom s covidom-19. V državi so od začetka epidemije potrdili skupno 217.122 primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo 4823 ljudi. Trenutno imajo 148.439 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 7734 bolnikov, od katerih jih je 666 na ventilatorjih, poroča STA.

Srbija Novice "Bolnišnice na Balkanu so na robu kolapsa"

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 11:49 30.11.2020

  Cepljenje v Italiji

  Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti covid-19. Italijanska vlada razmišlja o "celoviti kampanji prepričevanja", s katero namerava spodbuditi prebivalce k odločitvi za cepljenje, je v pogovoru za italijansko televizijo Canal 5 dejal minister za zdravje Roberto Speranza. Izrazil je upanje, da bi cepljenje začeli konec januarja.

  Dodal je, da italijanska vlada upa, da bodo s cepljenjem dosegli "čredno imunost". "V prvi fazi bomo razpolagali le z nekaj odmerki cepiva, zaradi česar bo treba sprejeti odločitev, kdo bo imel prednost pri cepljenju. Začeli bomo pri osebah v prvih vrstah boja proti epidemiji. Mislim predvsem na zdravstveno osebje, sledili bodo starejši prebivalci s kroničnimi boleznimi," je še napovedal Speranza.

  Italija spada med države, ki jih je pandemija covid-19 zelo prizadela. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je država po številu okužb osma na svetu. V državi so do zdaj potrdili 1.585.178 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 54.904 bolnikov s covid-19, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin