Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Severna Koreja raketa

Nedelja, 17. 12. 2017, 11.13

6 let, 4 mesece

V Avstraliji aretirali moškega, ki je skušal prodati severnokorejske rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Avstralija policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstralske oblasti so prijele Avstralca severnokorejskih korenin ter ga obtožile poskusa prodaje delov severnokorejskih jedrskih raket in tehnologije na črnem trgu, da bi pridobil denar za Pjongjang, kar pa je v nasprotju z sankcijami Združenih narodov. 59-letnik je v priporu, grozi pa mu deset let zapora, je danes sporočila avstralska policija.

Osumljeni je skušal prodati dele balističnih raket, načrte za izdelavo in tudi tehnologijo. Če bi mu načrti prodaje uspeli, bi za Severno Korejo zaslužil več deset milijonov dolarjev. Moški, ki v Avstraliji živi 30 let, je pri organizaciji prodaje uporabljal kriptirana sporočila.

Neil Gaughan iz avstralske federalne policije ni želel razkriti potencialnih mednarodnih kupcev. Povedal je le, da v te načrte niso bile vpletene vlade ali uradniki.

"Ta moški je zvest agent Severne Koreje, ki je mislil, da služi višjim domoljubnim ciljem," je povedal Gaughan. Osumljenec, ki so ga avstralski mediji identificirali kot Čan Han-Čoija, je bil v stiku s severnokorejskimi oblastmi.

Obtožen je v šestih točkah obtožnice, med drugim prodaje premoga v Indonezijo in Vietnam. Grozi mu deset let zapora.

Nismo še videli česa takšnega

Zadnjo raketo je Severna Koreja izstrelila 29. novembra. | Foto: Reuters Zadnjo raketo je Severna Koreja izstrelila 29. novembra. Foto: Reuters Gre za prvi primer obtožbe na podlagi zakona o orožju za množično uničevanje in kršenju sankcij Varnostnega sveta ZN. "V Avstraliji še nismo videli česa takšnega," je povedal Gaughan. Preiskovalci so moškega začeli opazovati letos, potem ko so prejeli informacije tujih oblasti.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je aretacijo označil za 'zelo pomembno'. "Severna Koreja je nevaren, kriminalen in neodgovoren režim, ki ogroža mir v regiji. Življenjskega pomena je, da vse države upoštevajo sankcije proti tej državi,'' je dodal.

Severna Koreja izvedla več raketnih poskusov

Pjongjang je razburil mednarodno skupnost z vrsto jedrskih in raketnih poskusov. Nazadnje je 29. novembra preizkusil medcelinsko balistično raketo najdaljšega dosega doslej, ki bi lahko dosegla tudi velika ameriška mesta.

Kljub napetostim je ameriški državni sekretar Rex Tillerson v torek prvič izrazil pripravljenost ZDA na pogovore s Severno Korejo brez predpogojev. Kot je dodal, bi sicer pred tem moralo miniti določeno 'obdobje miru' brez jedrskih ali raketnih poskusov.

Ne spreglejte