SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na volilni dan v Afganistanu smrtne žrtve in ranjeni

0,34

termometer

Afganistan
Na dan volitev za varnost v Afganistanu skrbi 72 tisoč pripadnikov oboroženih sil. Foto: Reuters

Kljub podaljšanju odprtja volišč za dve uri se na današnjih predsedniških volitvah v Afganistanu nakazuje nizka volilna udeležbe. Volitve je zaznamovalo tudi nasilje, ki je po zadnjih podatkih zahtevalo tri smrtne žrtve, najmanj 44 ljudi je bilo ranjenih.

Eksplozija na volišču v eni od šol v provinci Nangarhar je zahtevala najmanj eno smrtno žrtev, trije ljudje so bili ranjeni. V drugi eksploziji na volišču v mošeji v mestu Kandahar je bilo ranjenih 14 ljudi, med njimi policist. Odgovornosti za eksplozije ni prevzel še nihče.

Talibani pa so že zjutraj po lokalnem času začeli obstreljevati mesto Kunduz. V raketnem obstreljevanju je bil ubit tamkajšnji opazovalec volitev, so potrdile lokalne oblasti.

Po državi so zabeležili tudi več drugih manjših varnostnih incidentov. Talibani so že pred začetkom volitev zagrozili z napadi na volišča. Za varnost na dan volitev v Afganistanu sicer skrbi približno 72.000 pripadnikov oboroženih sil.

Boj med sedanjim predsednikom in vodjo države

Ob začetku volitev je tiskovni predstavnik afganistanske volilne komisije Zabi Sadat sporočil, da so se že ob odprtju volišč pred njimi vile dolge vrste volivcev. Prav zaradi dolgih vrst pred volišču so kasneje odprtje volišč podaljšali za dve uri, tako da bodo ta odprta do 14.30 po srednjeevropskem času, je sporočila volilna komisija. A vse kaže, da bo volilna udeležba nizka. 

Afganistan, zastava Foto: Reuters Tudi v letošnjih predsedniških volitvah v Afganistanu je v ospredju boj med sedanjim predsednikom Ašrafom Ganijem in izvršnim vodjo države Abdulahom Abdulahom, ki sta si po volitvah pred petimi leti morala razdeliti oblast. V ozadju so tudi znova sumi volilnih prevar in predvsem nasilje.

Na voliščih se danes soočajo tudi s težavo, da na seznamu ni vseh oseb z volilno pravico, je pojasnil izvršni direktor opazovalne misije Afganistanski forum za pravične in svobodne volitve (FEFA) Jusof Rašed. A kljub tehničnih težavam zaenkrat ni resnega dvoma v volilni proces v celoti, je dodal.

Organizacijske pomanjkljivosti so pri biometričnih napravah, saj se nekatera imena ne pojavijo. Pred volitvami so sezname volilnih upravičencev shranili na biometrične naprave, skupaj z dvema prstnima odtisoma in fotografijami volivcev. Po vsaki potrditvi volivca naprava na glasovnico natisne posebno potrditveno nalepko.

Afganistanska volilna komisija je sprva napovedala, da bodo veljavne le glasovnice z biometrično potrditvijo, da bi s tem preprečili prevare, v izjavi danes pa so dodali, da lahko v primeru težav svoj glas oddajo tudi osebe, ki imajo dokazilo o registraciji za volivca.

Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. Novice Levica vložila pobudo za takojšen umik slovenskih vojakov iz Afganistana Hrvaški vojaki v Afganistanu Novice Napadli hrvaške vojake v Afganistanu, eden umrl

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin