Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2020,
15.26

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

74

Natisni članek

mediji Viktor Orban Madžarska Szabolcs Dull Index.hu

Petek, 24. 7. 2020, 15.26

3 leta, 9 mesecev

Uredniki in 70 novinarjev madžarskega Indexa dalo odpoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

74

Szabolcs Dull Index.hu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po odstavitvi odgovornega urednika največjega madžarskega novičarskega portala Index Szabolcsa Dulla so danes trije vodilni uredniki in še 70 novinarjev dali odpoved. Odločitev so utemeljili s tem, da niso več izpolnjeni pogoji za neodvisno delovanje portala.

Szabolcs Dull Index.hu
Novice Na Madžarskem odpustili urednika največjega spletnega portala

Odpoved delovnega razmerja pri Indexu so podali uredniki Attila Toth-Szenesi, Veronika Munk in Janos Haasz. Njihovi potezi pa je nato sledilo še 70 novinarjev, piše na spletni strani portala v angleškem jeziku.

Za odpoved so se odločili, ker je predsednik fundacije MFA, ki ima v lasti Index, Laszlo Bodolai sredi tedna odpustil odgovornega urednika Dulla. Od Bodolaia so zahtevali, da Dulla ponovno imenuje na ta položaj, da bi zagotovili neodvisnost in prihodnost portala. A tega ni storil.

Za odpoved so se odločili, ker je predsednik fundacije MFA, ki ima v lasti Index, Laszlo Bodolai sredi tedna odpustil odgovornega urednika Szabolcsa Dulla. | Foto: Reuters Za odpoved so se odločili, ker je predsednik fundacije MFA, ki ima v lasti Index, Laszlo Bodolai sredi tedna odpustil odgovornega urednika Szabolcsa Dulla. Foto: Reuters

"Pogoji za neodvisno delovanje niso več izpolnjeni"

Uredniški kolegij je ob odstopu pojasnil, da morata biti za neodvisno delovanje portala izpolnjena dva pogoja. Ne sme biti zunanjega vpliva na vsebino, ki jo objavljajo, ali na sestavo zaposlenih. Odstavitev odgovornega urednika pomeni kršitev drugega pogoja, so dodali uredniki. "Njegova odstavitev je jasno vpletanje v sestavo zaposlenih in nanjo ne moremo gledati drugače kot na očiten poskus pritiska na Index.hu," so poudarili. Dodali so, da pogoji za neodvisno delovanje niso več izpolnjeni, zaradi česar dajejo odpoved, piše STA.

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dulla so odpustili sredi tedna po pritisku lastnikov iz krogov vladajoče stranke Fidesz. Pri fundaciji MFA so odločitev utemeljili, da je Dull s svojim ravnanjem oslabil položaj portala na trgu. Bodolai je v pismu zaposlenim zapisal, da neodvisnost portala Index ne bo ogrožena niti v prihodnje.

Portalu je uspelo do nedavnega ohranjati neodvisnost, čeprav so lastniki blizu Fideszu. To pa naj ne bi bilo všeč madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki si je v zadnjih letih omogočil nadzor nad večino medijev v državi, poroča STA.

Že pred tremi leti je portal prišel posredno pod lastništvo podjetnikov, ki so blizu vladajoči stranki. Med lastniki in uredništvom je bila sicer fundacija, ki je sprva zagotavljala neodvisnost medija. Pred nekaj meseci pa si je podjetnik Miklos Vaszily, ki je blizu vladi, pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index gospodarsko odvisen zaradi oglasov.

Szabolcs Dull Index.hu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protest za ohranitev RTVS
Novice Novinarji zbrani na protestu pred državnim zborom #video
Ne spreglejte