Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
7.08

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

10

Natisni članek

Bill Clinton Monica Lewinsky smrt Linda Tripp

Četrtek, 9. 4. 2020, 7.08

4 leta

Umrla ženska, ki je razkrila Clintonovo afero z Moniko Lewinsky

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

10

Linda Tripp | Linda Tripp je bila junakinja Clintonovih nasprotnikov. | Foto Reuters

Linda Tripp je bila junakinja Clintonovih nasprotnikov.

Foto: Reuters

V 71. letu starosti je zaradi raka na trebušni slinavki v sredo umrla Linda Tripp, nekdanja uslužbenka Pentagona in nekdanja prijateljica Monice Lewinsky, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja političnim sovražnikom predsednika ZDA Billa Clintona posredovala informacijo o njegovem razmerju z mlado pripravnico.

Monica Lewinsky je bila stara 22 let, ko je leta 1995 delala kot pripravnica v Beli hiši, kjer se je zaljubila v predsednika Billa Clintona in mu krajšala dolgočasne dneve, ko so republikanci zaprli vlado, z oralnimi spolnimi uslugami. Aprila 1996 se je zaposlila v Pentagonu, kjer je spoznala ločeno mamo dveh otrok Lindo Tripp, s katero sta se spoprijateljili, poroča STA.

Monica Lewinsky in Bill Clinton | Foto: Getty Images Monica Lewinsky in Bill Clinton Foto: Getty Images

Lewinskyjeva je "prijateljici" zaupala, kaj je počela s Clintonom, ta pa je to takoj povedala naprej odvetnikom Paule Jones, ki je tožila Clintona zaradi spolnega nadlegovanja. Ti so mu potem na zaslišanju nastavili past, ko so ga vprašali o razmerju z Lewinskyjevo, ki ga je Clinton pod prisego zanikal.

Novice Clinton končno pojasnil, zakaj si je privoščil afero z Monico Lewinsky

Iz tabora Jonesove je šla informacija do posebnega tožilca Kena Starra, ki je najel Trippovo, da je na skrivaj snemala pogovore z Lewinskyjevo. Tako so prišli do informacije, da obstaja modra obleka s sledovi predsedniške sperme, in Clinton je čez noč nehal zanikati razmerje in prešel v opravičevanje in kesanje.

Prejela 600 tisoč dolarjev odškodnine

Republikanci v predstavniškem domu so vseeno sprožili ustavno obtožbo, ker je lagal pod prisego, ko je zanikal spolno razmerje. Prijateljstva med Trippovo in Lewinskyjevo je bilo seveda konec, Trippova pa je postala junakinja Clintonovih nasprotnikov. Januarja leta 2001 so jo odpustili in je ostala brez sto tisoč dolarjev plače na leto, vendar je imela dobre zveze med konservativnimi politiki in vložila tožbo. Pentagon je privolil v poravnavo in ji plačal skoraj 600 tisoč dolarjev odškodnine, poroča STA.

Čeprav ji je Trippova tako rekoč uničila življenje, ji je Lewinskyjeva izrazila iskrene želje za hitro okrevanje, ko je izvedela, da je hudo bolna. Pred leti je imela raka na prsih, v sredo pa se ji je zdravje poslabšalo zaradi raka na trebušni slinavki. "Ne glede na preteklost upam, da bo hitro okrevala, saj si ne moremo predstavljati, kako mora biti to hudo za njeno družino," je tvitnila Lewinskyjeva.

Ne spreglejte