SiolNET. Novice Svet
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je nekdanji zimbabvejski predsednik Robert Mugabe #video

0,61

termometer

Robert Mugabe
Foto: Reuters

V 96. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Zimbabveja Robert Mugabe. Mnogi so ga označevali za junaka osvoboditve države izpod britanskega kolonialnega jarma, ki se je nato spremenil v ekscentričnega despota. Zimbabveju je s trdo roko vladal 37 let, dokler ga pred dvema letoma niso odstavili njegovi do tedaj najbližji sodelavci. Njegovo vladavino je zaznamovala globoka gospodarska kriza.

Robert Mugabe Zimbabve Novice Umrl je Mugabe: neusmiljen diktator, afriški nacionalist, antikolonialist in revolucionar #video

Novico o smrti predsednika je na Twitterju objavil zdajšnji predsednik države Emmerson Mnangagwa.

Putin izrazil sožalje

"Z veliko žalostjo sporočam, da se je poslovil ustanovni oče Zimbabveja in nekdanji predsednik države Robert Mugabe. Bil je ikona osvoboditve, Panafričan, ki je svoje življenje posvečal emancipaciji in opolnomočenju ljudi. Njegovega prispevka k zgodovini našega naroda in celine ne bomo nikoli pozabili. Naj njegova duša počiva v večnem miru," je zapisano v sporočilu, ki ga je objavil Mnangagwa. Umrl je v Singapurju, potem ko se je že nekaj časa bojeval s slabim zdravjem.

Iz sveta se že vrstijo odzivi na njegovo smrt. Številni so danes spomnili na njegovo vlogo osvoboditelja države izpod britanske oblasti, med drugim ruski predsednik Vladimir Putin. "Veliko pomembnih datumov v moderni zgodovini Zimbabveja je povezanih z imenom Robert Mugabe. Ogromno je prispeval k boju za neodvisnost vaše države, za gradnjo zimbabvejskih državnih institucij," je dejal Putin.

Robert Mugabe Zimbabve Foto: Reuters

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa pa je dejal, da se je Zimbabve pod vodstvom Mugabeja uspešno boril proti kolonializmu, kar je služilo kot navdih za boj Južne Afrike proti apartheidu "in v nas zgradilo upanje, da bo tudi Južna Afrika nekoč svobodna".

Tudi v Pekingu so opozorili na Mugabejev boj za Zimbabve ter sporočili, da je odločno branil suverenost svoje države in se upiral tujemu vplivu. Mugabeju sta se med drugim poklonila tudi predsednika Kenije in Tanzanije Uhuru Kenyatta in John Magufuli.

Uvrščajo ga med najhujše diktatorje

Mugabe se je rodil 21. februarja leta 1924 v revni družini v mestu Kutama v takratni Južni Rodeziji. Izobrazil se je za učitelja in poučeval v južni in severni Rodeziji ter v Gani, preden se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pridružil afriškim nacionalistom v uporu proti belski vladavini. Južna Rodezija je bila britanska kolonija, vladala pa ji je belska manjšina.

Robert Mugabe Foto: Reuters

Na lestvici spletne strani anserafrica.com je Mugabe na osmem mestu med desetimi najhujšimi afriškimi diktatorji, prvi je "ugandski klavec" Idi Amin. Kljub vladanju v eni od najrevnejših držav sveta si je v 37 letih nabral izjemno bogastvo. Iz ameriških diplomatskih depeš, ki jih je leta 2001 razkril WikiLeaks, naj bi imel Mugabe za 1,75 milijarde dolarjev premoženja.

Leta 2015 je ob svojem 91. letu priredil rojstnodnevno zabavo, za katero naj bi po navedbah odštel dober milijon dolarjev, in to v času, ko je večina prebivalstva živela v revščini. 

Robert Mugabe Novice "Mugabe je osvobodil Zimbabve in veliko prispeval k njegovemu razvoju"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin