Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
7.47

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kosovo Kosovska Mitrovica Srbija

Petek, 29. 7. 2011, 7.47

5 let, 5 mesecev

Umik Kforja s srbskih barikad v vasi Rudare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pripadniki enot Kforja, ki so popoldne prišli do zapore v vasi Rudare na poti k mejnemu prehodu Jarinje na severu Kosova, so se zvečer umaknili s srbske blokade.

Umaknili so se potem, ko sta poveljnik sil Kfor Erhard Bühler in glavni pogajalec Beograda v dialogu s Prištino Borislav Stefanović dosegla dogovor o tem.

"Računam, da bodo Srbi držali obljubo"

"Računam, da bo srbska stran držala obljubo, da bo vozilom Kforja omogočila prosto gibanje," je po skoraj štiriurnih pogovorih dejal Bühler.

Bühler je še dejal, da sta prehoda Jarinje in Brnjak na kosovsko-srbski meji zaprta zaradi skrajnežev, ki so zažgali mejni prehod Jarinje in grozili z blokado drugega prehoda. Poveljnik Kforja je dodal, da je prehod čez mejo omogočen nekaterim posameznikom, ki imajo sorodnike v Sandžaku in bližnji okolici.

Povsem so zaprli dve glavni cesti

Kosovski Srbi so se v neposreden konflikt s pripadniki Kforja, med katerimi so bili tudi slovenski vojaki, zapletli, ko so z zaporami iz avtomobilskih gum, debel, gradbenih strojev in tovornjakov povsem zaprli dve glavni cesti, ki povezujeta Kosovsko Mitrovico s severom in vzhodom države.

Popustili niso niti, ko je do zapore pri vasi Rudari prišel konvoj Kforjevih vozil, namenjen redni oskrbi Kforjeve baze Nothing Hill blizu Leposavića. Kljub ostrim pozivom Kforja, naj nemudoma umaknejo blokade z dveh glavnih prometnic na območju, Srbi tega niso želeli storiti, zaradi česar so razmere na območju postajale vse bolj napete.

Kfor je sicer v četrtek - potem ko je v sredo zvečer kakih sto zamaskiranih moških napadlo in uničilo prehod Jarinje ter pri tem napadlo tamkajšnje pripadnike Kforja - prevzel nadzor nad spornima mejnima prehodoma in razglasil prepovedano vojaško območje.

Noč je bila mirna Noč na severu Kosova je sicer minila mirno, potem ko se se v četrtek brez rezultatov končali pogovori predstavnikov srbskih oblasti in Bühlerja.

Pogovori se nadaljujejo Pogovori se sicer nadaljujejo. Srbija pa je zagrozila, da bo po razmahu nasilja na severu Kosova prekinila dialog s Prištino, ki poteka pod pokroviteljstvom EU. "Če se razmere na mejnih prehodih ne bodo vrnile na prejšnje stanje, ne bo več dialoga," je dejal Stefanović.

Sodelovali so tudi slovenski vojaki

Pri zagotavljanju varnosti na severu Kosova so sodelovali tudi slovenski vojaki v silah Kfor. Ti so v sredo zvečer prevzeli nadzor nad mostom nad reko Ibar v Kosovski Mitrovici, v četrtek popoldan pa so se po besedah poveljnika slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnika Petra Einfalta vrnili v Kforjevo bazo Novo Selo.

Slovenski vojaki so danes patruljirali v okolici sodišča v Kosovski Mitrovici, so pa bili tudi pripravljeni na prevzem drugih morebitnih nalog, je povedal. Kot je dodal, so slovenski vojaki med drugim zadolženi tudi za varovanje konvoja Kforjevih vozil, ki je namenjen redni oskrbi Kforjeve baze Nothing Hill blizu Leposavića.

Tadić: Dialog pod okriljem EU je v krizi Srbski predsednik Boris Tadić je ocenil, da je neposreden dialog med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem Evropske unije, v krizi. Kot je dodal, se bo dialog lahko nadaljeval šele, ko bo na severu Kosova znova vzpostavljeno stanje, kakršno je bilo pred intervencijo posebnih enot kosovske policije na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak.

Ashtonova ponovno pozvala k miroljubni rešitvi spora Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je sicer Srbijo in Kosovo znova pozvala k zmanjšanju napetosti na severu Kosova ter napovedala, da bo na območje v začetku prihodnjega tedna pripotoval posrednik EU Robert Cooper, ki bo skušal znova zagnati pogajanja med sprtima stranema.

"Največji vpliv v Prištini imajo ZDA"

Kot je še menil Tadić, ima najmočnejši vpliv na oblasti v Prištini politika ZDA oziroma njihov veleposlanik na Kosovu in od njega je odvisno, ali se bodo kosovski Albanci odločili za vrnitev k dialogu z Beogradom. Obenem je sicer opozoril, da to nikakor ne pomeni, da za ravnanjem veleposlanika stoji celotna ameriška administracija.

Poudaril je še, da bo treba temeljito preiskati, kdo je dejansko stal za poskusom namestitve kosovskih specialcev na mejna prehoda s Srbijo, saj se oblasti v Prištini za to ne bi odločile samostojno. Tadić ne izključuje možnosti, da je akcijo vzpodbudil organizirani kriminal na Kosovu, ki je povezan s tamkajšnjimi oblastmi.

"Tovrtstno dogajanje ni v interesu Srbije" "Vse to je na nek način povezano, tako organiziran kriminal kot tovrstne skrajne politične akcije," je dejal Tadić in poudaril, da sedanje dogajanje zagotovo ni v interesu Srbije, saj se je s tem poslabšal njen položaj v mednarodni skupnosti.

Tudi tisti, ki so v sredo zvečer napadli in zažgali mejni prehod Jarinje, ne prihajajo iz osrednje Srbije, ampak "z druge strani meje", je še prepričan Tadić. Informacije, ki jih ima, naj bi sicer nakazovale, da so za požig odgovorne kriminalne strukture, povezane tako s Srbi kot Albanci.

Razmere na severu Kosova so se zaostrile, ko so posebne enote kosovske policije v ponedeljek zvečer zavzele mejna prehoda Jarinje in Brnjak na meji med Kosovom in Srbijo. Na to so lokalni srbski prebivalci odgovorili z blokadami prometnic, ki vodijo do prehodov. Pri tem je prišlo do spopadov.

Ustreljen pripadnik kosovskih posebnih enot Blizu kraja Zubin Potok, nedaleč od mejnega prehoda Brnjak, je bil v napadu oboroženih Srbov ustreljen pripadnik kosovskih posebnih enot, ki je kasneje podlegel poškodbam. Kosovski specialci so se v sredo umaknili z mejnih prehodov, zvečer pa so se razmere znova zaostrile, ko je skupina kosovskih Srbov zažgala mejni prehod Jarinje. Sledila je četrtkova odločitev Kforja, da mejna prehoda razglasi za vojaško območje.

Priština je posebne enote kosovske policije na mejna prehoda poslala, ker tam niso izvajali embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je Priština uvedla 20. julija kot odgovor na ukrep Srbije, ki že vse od leta 2008 zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.

O nasilju bo Varnostni svet razpravljal avgusta Varnostni svet ZN je zavrnil zahtevo Srbije po sklicu izrednega odprtega zasedanja o položaju na Kosovu, ki ga ima Srbija še vedno za del svojega ozemlja, čeprav je novo državo priznalo že 80 držav.

Rusija je njeno zahtevo podprla Potem ko je kosovska policija zavzela dva mejna prehoda na severu države je Srbija zahtevala sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta. Rusija je njeno zahtevo podprla, zahodne stalne članice pa so bile proti. Kompromisni dogovor je omogočil le posvetovanja za zaprtimi vrati.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremič je v New Yorku dejal, da Varnostni svet ni želel slišati srbskega mnenja o dogodkih. Jeremič je sicer računal, da bo že danes odprta seja Varnostnega sveta ZN. Vodja srbske diplomacije se je sestal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi dogodkov na severu Kosova in pozval k dialogu med Beogradom in Prištino.

Ne spreglejte