Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Nato Rusija Petro Porošenko

Sreda, 17. 12. 2014, 18.11

8 let

Ukrajinski predsednik Porošenko želi videti Ukrajino v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v Varšavi napovedal, da bo svojo državo popeljal v Evropsko unijo in začel korake proti članstvu v zvezi Nato.

Obenem je Petro Porošenko obljubil, da bo ukrajinski parlament takoj po vrnitvi domov zaprosil, da se konča trenutni status države kot nevtralne države. "Ta revolucija dostojanstva se bo končala šele takrat, ko bo spletna stran EU omogočala različico v ukrajinskem jeziku," je Porošenko dejal med nagovorom pred poljskim parlamentom. Kot je napovedal, je prepričan, da bo Ukrajina kandidirala za članico EU v letu 2020.

Obljubil, da bo Ukrajina izvedla potrebne reforme Ob tem je obljubil, da bo Ukrajina izvedla reforme, ki jih od nje zahtevajo njene zahodne zaveznice. "Danes sem sprejel odločitev, da se bo moja država vrnila na pot integracije v evroatlantsko varnostno območje."

Na Krimu bo znova plapolala ukrajinska zastava Ukrajinski predsednik je obenem obljubil, da ruska priključitev Krima v marcu ne bo trajala večno. "Krim je za nas odprta rana. Prepričan sem, da bo ukrajinska zastava na polotoku znova plapolala," je dejal.

Poljska je Ukrajini pripravljena poslati orožje Že prej je poljski predsednik Bronislaw Komorovski v skupni izjavi s Porošenkom dejal, da Varšava podpira ukrajinske ambicije glede vstopa v Nato. "Poljska razume ukrajinska prizadevanja na tej poti," ki je enaka tisti, "ki smo jo sami prehodili pred 25 leti", je dejal Komorowski o članstvu Ukrajine v Natu. Dodal je, da je Poljska pripravljena Ukrajini poslati orožje, če bo tako zahteval Kijev.

Rusija ostro nasprotuje članstvu Ukrajine v Natu Porošenko je še izrazil upanje, da bo Ukrajina izpolnila zahteve za članstvo v EU in Nato v obdobju šestih let. Napovedal je, da bo izvedel referendum pred prijavo za članstvo v Natu. Ukrajinskemu članstvu v Natu močno nasprotuje Rusija; predsednik Vladimir Putin je to možnost imenoval kot enega za glavnih vzrokov za njegovo odločitev o priključitvi Krima.

Ukrajina po drugi strani obtožuje Rusijo, da podpira proruske separatiste, ki nadzirajo večino industrijskih centrov na vzhodu države. V spopadih med vladnimi silami in separatisti je od aprila letos umrlo več kot 4.700 ljudi.

Medtem je minuli teden na vzhodu Ukrajine začelo veljati najnovejše premirje. V torek zvečer je Porošenko v konferenčnem klicu govoril s Putinom, nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom. Za prihodnjo nedeljo pa je v beloruskem Minsku napovedan nadaljnji krog mirovnih pogajanj kontaktne skupine.

Juncker: Ukrajina potrebuje več pomoči Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes vlade EU pozval, da pomagajo Ukrajini, ta potrebuje dodatni dve milijardi evrov. "Ukrajina potrebuje več pomoči," je danes po navedbah dpa dejal Juncker v Strasbourgu.

Ne spreglejte