Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2023,
7.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

130

Natisni članek

Evropska unija vojna Rusija Ukrajina

Petek, 10. 2. 2023, 7.05

1 leto, 2 meseca

352. DAN VOJNE V UKRAJINI

Svetovalec Zelenskega bije plat zvona: Ukrajinski vojski je praktično zmanjkalo streliva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

130

Ukrajinski vojaki | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ihor Žovkva, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je v intervjuju za Bloomberg povedal, da je Ukrajini skoraj zmanjkalo streliva.  Zato so ruski napadi trenutno še toliko nevarnejši, opozarja Žovkva. Pomanjkanje streliva je razlog, da Zelenski od zahodnih držav poleg bojnih letal zahteva tudi strelivo.

Poudarki dneva:

17.25 Lavrov o tistih, ki sledijo usodi Napoleona in Hitlerja

15.55 Svetovalec Zelenskega: Praktično nam je zmanjkalo streliva
14.40 Moldavska prozahodna vlada je odstopila
13.25 Mikejev: Ukrajino bi lahko zažgali, a smo humani
13.18 Ukrajina: Muskov SpaceX se mora odločiti, ali bo podprl nas ali Rusijo
11.58 Moldavija potrdila izstrelke v svojem zračnem prostoru, Romunija jih je le zaznala
11.02 Ruske rakete v zračnem prostoru Moldavije in Romunije
10.35 Ukrajina poroča o obsežnih ruskih napadih

9.10  Velika Britanija: Rusi so v zadnjih dneh dosegli uspeh v dveh ključnih sektorjih
8.53  Zjutraj v Ukrajini alarm za zračni napad
8.42  Macron: Ne izključujem možnosti pošiljanja bojnih letal v Ukrajino
8.00  Marinović: Česa takega še nisem doživel
7.11  Ukrajinske oblasti: Pričakovana ruska ofenziva na vzhodu se je že začela

17.25 Lavrov o tistih, ki sledijo usodi Napoleona in Hitlerja

Tisti, ki želijo uničiti Rusijo, sledijo usodi Napoleona in Hitlerja, je danes ob dnevu diplomatov sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Kot je dejal, so pozivi k razkosanju Rusije vse glasnejši, pri čemer pa ni neposredno navedel, kdo daje takšne pozive. 

15.55 Svetovalec Zelenskega: Praktično nam je zmanjkalo streliva

Med potovanjem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega po različnih evropskih mestih je ta poleg bojnih letal zahteval tudi strelivo za obrambo svoje države. Ihor Žovkva, svetovalec Zelenskega, je v intervjuju za Bloomberg pojasnil, zakaj Ukrajina nujno potrebuje strelivo: "Praktično nam je zmanjkalo streliva." Zato so ruski napadi trenutno še toliko nevarnejši, meni Žovkva.

14.40 Moldavska prozahodna vlada je odstopila

Moldavska premierka Natalia Gavrilita je danes nepričakovano naznanila, da skupaj s svojo proevropsko vlado odstopa s položaja. Razlogi za odstop za zdaj niso znani, vodenje vlade pa bi lahko prevzel svetovalec predsednice Maie Sandu Dorin Recean, pristojen za varnostna vprašanja.

Čeprav razlogi za odstop za zdaj še niso jasni, pa nekateri domnevajo, da so povezani z rusko agresijo proti Ukrajini in večkratnimi grožnjami Kremlja Kišinjovu. Poleg tega se je 45-letna premierka v zadnjem času spopadala s kritikami zaradi naraščajoče inflacije in hude energetske krize v državi, ki je bila pred začetkom vojne v Ukrajini popolnoma odvisna od ruskega plina. Medtem je Rusiji naklonjen nekdanji predsednik države Igor Dodon že pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več o odstopu moldavske vlade:

Moldavija
Novice Proevropska moldavska vlada nepričakovano odstopila

13.25 Mikejev: Ukrajino bi lahko zažgali, a smo humani

Ruski politolog Sergej Mikejev je za rusko državno televizijo dejal, da bi Rusija z jedrskim orožjem lahko zažgala celotno Ukrajino, a je ne, ker je humana. 

13.18 Ukrajina: Muskov SpaceX se mora odločiti, ali bo podprl nas ali Rusijo 

Ukrajina je ameriškemu podjetju SpaceX Elona Muska sporočila, da se mora odločiti, ali bo podprlo boj Ukrajine za svobodo ali "pravico Rusije do ubijanja in kraje ozemlja". Odziv Ukrajine je prišel po odločitvi predsednice SpaceX Gwynne Shotwell, ki je včeraj sporočila, da se internet, ki ga Ukrajini zagotavlja SpaceXov sistem Starlink, ne sme uporabljati v vojaške namene.

"Veseli smo, da smo lahko Ukrajini zagotovili internet in ji pomagali pri boju za svobodo. Nikoli pa ni bil naš namen, da se Starlink uporablja v vojaške namene. Ukrajinci ga uporabljajo na načine, ki niso bili del dogovora," je Shotwell je nedavno dejal v Washingtonu. 

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je kritiziral njene komentarje na Twitterju, češ da morajo podjetja izbirati med bojem za svobodo in pravico do ubijanja in kraje ozemlja. "SpaceX in gospa Shotwell bi se morala odločiti za eno od teh možnosti," je dejal Podoljak.

Associated Press je decembra poročal, da je v Ukrajini več kot 24.000 terminalov Starlink, sistema, ki omogoča dostop do interneta prek satelitov v nizkozemeljski orbiti.

11.58 Moldavija potrdila izstrelke v svojem zračnem prostoru, Romunija jih je le zaznala

Obrambno ministrstvo Moldavije je potrdilo, da je raketa danes zjutraj vstopila v zračni prostor države, nad mestom Mocra v Pridnestrski regiji in kasneje nad mestom Cosauti v okrožju Soroca. "Usmerjena je bila proti Ukrajini," so sporočili z ministrstva.

"Ministrstvo za obrambo in druge službe moldavskih oblasti skrbno spremljajo razmere v regiji in ostro obsojajo kršitev suverenosti zračnega prostora Republike Moldavije," je zapisano v izjavi, v kateri ni izrecno navedeno, da gre za rusko raketo, a so zaradi incidenta na pogovor že povabili ruskega veleposlanika.

Z romunskega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da so njihovi nadzorni sistemi blizu Krima zaznali raketo, izstreljeno z ruske vojaške ladje. Navajajo pa, da raketa, ki je prišla v zračni prostor Moldavije, ni dosegla zračnega prostora Romunije.

11.02 Ruske rakete v zračnem prostoru Moldavije in Romunije

Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinske vojske, je danes sporočil, da so ruske rakete Kalibr prečkale državno mejo Ukrajine z Moldavijo in Romunijo ter vstopile v zračni prostor teh držav.

Rakete so izstrelili z ruskih ladij v Črnem morju, je dodal Zalužni. Po besedah ​​ukrajinskega generala sta dve raketi v zračni prostor Moldavije vstopili ob 10.18 po lokalnem času, ob 10.33 pa v zračni prostor Romunije.

"Zatem so rakete ponovno vstopile v zračni prostor Ukrajine na točki stika meja teh treh držav," je dodal Zalužni. Spomnimo, Romunija je članica Nata.

Podoben incident se je zgodil oktobra lani, ko so tri rakete, izstreljene z ruskih ladij v Črnem morju, vstopile v zračni prostor Moldavije. Vodja moldavske diplomacije Nicu Popescu je takrat sporočil, da so ruskega veleposlanika v Moldaviji poklicali na razgovor, da bi pojasnil vstop ruske rakete v zračni prostor države. 

10.35 Ukrajina poroča o obsežnih ruskih napadih

Rusija je danes zjutraj z raketami in droni izvedla obsežen napad na energetsko infrastrukturo v Ukrajini, je sporočil Kijev. Napade je izvedla v regijah Zaporožje in Harkov, pa tudi v prestolnici Kijev. Sirene za nevarnost zračnega napada so se oglasile po vsej državi. O žrtvah ni poročil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so ruske sile danes na regiji Harkov na severovzhodu in Zaporožje na jugu države izstrelile okoli 35 raket zemlja-zrak S-300, ki jih v zraku ni mogoče uničiti s protiletalsko obrambo.

Na svojem računu na Facebooku so še sporočile, da so ruske sile napade izvedle tudi s sedmimi iranskimi droni in šestimi manevrirnimi raketami, tarča so bila mesta in ključna energetska infrastruktura, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da je protiletalska obramba uničila pet manevrirnih raket in pet dronov.

Ukrajinski operater električne energije Ukrenergo je danes zjutraj sporočil, da so ruske sile obstreljevale elektrarne in da je bilo "prizadetih več visokonapetostnih infrastruktur v vzhodni, zahodni in južni regiji, zaradi česar je na nekaterih območjih prišlo do izpada električne energije". Zato izvajajo preventivno izklope elektrike.

Mestne oblasti Kijeva so sporočile, da protiletalska obramba trenutno brani mesto pred ruskimi napadi, poroča ameriška televizija CNN.

Eksplozije odmevajo po vsej Ukrajini. Po poročanju Kyiv Independent so bile eksplozije zabeležene v Kijevu, Krivoj Rigu, Hersonu, Ivano-Frankivsku, Zaporožju, Vinici, Harkovu, Hmelnickem in Lvovu.

9.10 Velika Britanija: Rusi so v zadnjih dneh dosegli uspeh v dveh ključnih sektorjih

Britansko obrambno ministrstvo v dnevnem poročilu o razmerah v Ukrajini navaja, da so ruske sile od 7. februarja verjetno dosegle taktične uspehe na dveh ključnih sektorjih. Piše, da so se na severnem obrobju mesta Bahmut v Donbasu borci skupine Wagner prebili od dva do tri kilometre proti zahodu in prevzeli nadzor nad območjem blizu glavnega dostopa v mesto.

Na jugu so ruske enote napredovale okoli zahodnega roba Vuledarja, pravijo na ministrstvu, a dodajajo, da so v bližini tega mesta verjetno utrpele posebej velike izgube, ker so bili v napad vključeni neizkušeni vojaki. Ministrstvo omenja tudi, da so ruske enote po neuspelem napadu pobegnile in pustile vsaj 30 večinoma nedotaknjenih oklepnih vozil.

8.53 Zjutraj v Ukrajini alarm za zračni napad

Zjutraj so se po Ukrajini razlegli alarmi, s katerimi so oblasti opozorile na morebitne ruske raketne napade, in državljane pozvale, naj se zatečejo na varno. "Obstaja velika nevarnost raketnega napada. Še enkrat želim poudariti – ne ignorirajte siren za zračni napad," je dejal Sergej Popko, vodja kijevske vojaške uprave.

Ukrajinska vojaška uprava je sporočila, da je danes zjutraj vzletelo več ruskih lovcev Tu-95 in posvarila pred morebitnimi raketnimi napadi. Ponoči so ruske sile izvedle vrsto napadov na Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, katerega deli so ostali brez elektrike. Obstreljevano je bilo tudi mesto Zaporožje, so sporočile lokalne oblasti.

"Okupator je zadel ključno infrastrukturo. Bilo je okoli deset eksplozij," je na komunikacijski platformi Telegram sporočil guverner Harkovske oblasti Oleg Sinehubov in dodal, da so na terenu službe za nujno pomoč. O žrtvah v Harkovu za zdaj ni podatkov.

8.42 Macron: Ne izključujem možnosti pošiljanja bojnih letal v Ukrajino

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da ne izključuje možnosti pošiljanja bojnih letal v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa poziva zaveznike, naj pošljejo bojna letala, piše The Guardian.

"Evropa bo z nami, dokler ne zmagamo. To sem slišal od številnih evropskih voditeljev, pripravljeni so nam poslati vse potrebno orožje in podporo, vključno z letali," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Zelenski. Ko so novinarji Macrona zjutraj ob koncu vrha voditeljev EU v Bruslju vprašali o dobavi bojnih letal, je dejal, da "ne izključuje popolnoma ničesar".

Pri tem pa je dejal tudi, da ima trenutno prednost pošiljanje drugega orožja. Vsaka dobava bojnih letal je namreč dolgotrajen proces, ki vključuje tudi obdobje, potrebno za usposabljanje ukrajinskih pilotov. "V tednih in mesecih, ki so pred nami, Ukrajina najprej potrebuje nujno pomoč," je še dodal Macron.

Po njegovem mnenju je ključno, da zavezniki dajo prednost dobavi trenutno najkoristnejše opreme, kot primer pa je navedel topove Caesar in sistem zračne obrambe zemlja-zrak srednjega dosega Mamba, ki ga je dobavila Francija.

Moskva je opozorila, da bi dobava bojnih letal stopnjevala in podaljšala konflikt.

8.00 Marinović: Česa takega še nisem doživel

Vojni fotoreporter Zoran Marinović je za N1 v živo poročal iz ukrajinskega mesta Bahmut. "Razmere so zelo slabe. To je vojna, ki je ni mogoče primerjati s skoraj ničemer. Že dvajset let nenehno spremljam konflikte po svetu. Tega še nisem doživel. Dan tukaj se začne tako, da Rusi zasujejo Bahmut z granatami. Nato poskuša Wagner zavzemati položaje."

Granate padajo na stanovanjske četrti. "… pet mrtvih, šest, tristo mrtvih – verjemite mi, da sem res utrujen od vsega tega, res sem utrujen," je dejal Marinović in dodal: "Količina brutalnosti je neprimerljiva s čimerkoli."

Fotoreporter Marinović pravi, da ne vidi poskusov, da bi stvari umirili, in da se mu zdi, da se je prava vojna pravkar začela. "Kot da bi hoteli iz Bahmuta narediti spominek, ki ga bodo slovesno podelili Kremlju, in ta spominek bo zelo krvav. Bahmut nima posebne taktične vrednosti, a Ukrajinci čutijo, da ga lahko branijo, Rusi pa ga hočejo zavzeti za vsako ceno, da lahko Putin 24. februarja pride ven in reče, da je tudi Bahmut padel," opisuje razmere Marinović.

Na vprašanje o mednarodni pomoči odgovarja: "Najtežje pričakovani so tanki in letala, ki pa zagotovo še ne bodo prišli hitro. Toda noben oklep ali letalo ne more spremeniti poteka vojne. Motivacija in pripravljenost bosta spremenili potek vojne. O izidu ne dvomim. Bojim se le, da bo izid navidezen in da bo poplačan z velikimi žrtvami."

7.11 Ukrajinske oblasti: Pričakovana ruska ofenziva na vzhodu se je že začela

Na četrtkovo vprašanje ukrajinske televizije, ali se strinja s tem, da se je ruska ofenziva že začela, je guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko odgovoril: "Da, vsekakor." Nadaljeval je z besedami: "Okoli mest na vzhodu, kot so Bahmut, Avdiivka in Vuhledar, ki so bila priča nekaterim najbolj krvavim bitkam v vojni, je stopnjevanje sovražnih sil in sredstev vsak dan večje. Poskušajo /.../ zasesti ta območja in v ključnih mestih /.../ doseči nove uspehe."

Donbas na vzhodu Ukrajine s provincama Lugansk in Doneck je ena glavnih tarč Rusije, Kremelj pa si je to območje priključil jeseni, po referendumu, ki ga je Zahod razglasil za lažnega, je zapisal Reuters. "V zadnjih desetih dneh se je pogostost obstreljevanja z granatami povečala. Dnevno število napadov se je povečalo. To je del obsežne ofenzive, ki so jo načrtovali Rusi," je v četrtek za ukrajinski Radio NV povedal guverner Luganska Sergij Hajdaj.

Dejal je, da je bila okoli mesta Kremina vzdolž severnega dela vzhodne fronte še ena večja ruska ofenziva, a ruske sile "niso dosegle pomembnejšega uspeha". Reuters trditev ni mogel neodvisno preveriti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v četrtek prvič osebno udeležil vrha voditeljev EU v Bruslju, kjer je med drugim izjavil, da je več evropskih držav pripravljenih Ukrajino opremiti z bojnimi letali, ni pa razkril, kateri evropski voditelji so mu to obljubili.

Tank panther
Novice To je novi nemški supertank, ki ga bodo morda izdelovali tudi Ukrajinci
Novice Zabaven zaplet: ob besedah Zelenskega se je nasmejala cela dvorana #video
Ne spreglejte