Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 2. 2015,
17.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina spopadi

Sobota, 14. 2. 2015, 17.43

5 let, 8 mesecev

Ukrajinska vojska in separatisti v hudih spopadih za Debalcevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Proruski separatisti so danes okrepili ofenzivo na vzhodu Ukrajine in uničujejo mesto Debalcevo, so sporočile ukrajinske oblasti.

V zadnjih 24 urah je bilo na vzhodu Ukrajine po navedbah ukrajinske vojske ubitih 14 ljudi, medtem ko so separatisti poročali o štirih smrtnih žrtvah.

"Obstreljevanje se ne konča. Mesto je v plamenih." "Uporniki uničujejo Debalcevo. Obstreljevanje se ne konča. Mesto je v plamenih," je preko svoje Facebook strani napisal vodja regionalne policije Vječeslav Abroskin.

Ukrajinska vojska je že prej danes sporočila, da najhujši boji potekajo prav okoli Debalceva, ki se nahaja med Doneckom in Luganskom, oporiščema prorurskih upornikov, pa tudi v bližini Mariupola, na obali Azovskega morja.

V ofenzivo z raketami in tanki Uporniki so, kot je sporočila vojska, zjutraj krenili v ofenzivo z raketami in tanki na južni del Debalceva, kjer že več tednov potekajo hudi boji.

Pripadniki skupin prostovoljcev, ki pomagajo braniti Mariupol, so sporočili, da so "ruska oklepna vozila brez oznak" zapeljala na ukrajinsko območje iz Novoazovska, mesta, ki se nahaja na meji z Rusijo in je pod nadzorom proruskih upornikov.

Sicer pa je v spopadih med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko na vzhodu Ukrajine samo v petek umrlo 28 ljudi, zaradi česar se verjetnost, da bo mirovni dogovor iz Minska, ki naj bi stopil v veljavo danes opolnoči, manjša.

Merklova in Hollande zahtevata spoštovanje premirja Merklova in Holande sta ponovno pozvala k uresničevanju četrtkovega dogovora iz Minska in predvsem k spoštovanju premirja na vzhodu Ukrajine. Po telefonu sta se ponovno pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Slednji je napovedal, da se bo slišal tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so se Merkelova, Hollande in Porošenko pogovarjali o spopadih med ukrajinskimi vojaki in proruskimi separatisti, ki še kar divjajo v kraju Debalcevo. Izrazili so zaskrbljenost.

"Vse je nared za začetek prekinitve ognja" Porošenko je sicer Merklovi in Hollandu zatrdil, da bo ukrajinska stran zagotovo spoštovala prekinitev ognja. "Vse je nared za začetek prekinitve ognja," so sporočili iz Porošenkovega urada.

Poleg tega pa naj bi tudi vodja proruskih separatistov Aleksander Zaharčenko podpisal ukaz o "takojšnji prekinitvi ognja" ob dogovorjenem času. Ukaz sicer četam separatistov dovoljuje, da na vsak morebiten napad odgovorijo "z vso silo in sredstvi".

Rusija zaskrbljena nad dvomi Kijeva in Zahoda o izvajanju mirovnega dogovora Rusija je danes v izjavi, objavljeni na spletnih straneh zunanjega ministrstva, še enkrat izrazila pripravljenost pomagati pri uresničevanju dogovora za rešitev krize na vzhodu Ukrajine. A ob tem je zaskrbljena nad dvomi izvajanja dogovora iz Minska, ki so ga pokazali nekateri predstavniki ukrajinske oblasti ter Zahoda.

"Ukrajinski uradni predstavniki (...) pa tudi vsi tisti iz zahodnih držav, še posebej ZDA, so izrazili solidarnost z mnenjem radikalnih nacionalistov iz ukrajinskega parlamenta in začeli izkrivljati vsebino dogovora iz Minska," je v izjavi za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Ne spreglejte