Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 3. 2023,
9.42

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

121

Natisni članek

Ukrajina vojna Rusija

Sobota, 11. 3. 2023, 9.42

1 leto, 1 mesec

381. DAN VOJNE V UKRAJINI

Izzivalne besede šefa Wagnerja: Kandidiral bom za predsednika Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

121

Jevgenij Prigožin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Šef ruske zloglasne vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je izjavil, da bo kandidiral za predsednika Ukrajine.

Pomembnejši poudarki dneva:
21.06 Prigožin: Kandidiral bom za predsednika Ukrajine
16.56 Iran z Rusijo sklenil pogodbo o nakupu bojnih letal

14.23 Britanski analitik: Število mrtvih Rusov v Bahmutu bi lahko naraslo na 30 tisoč
9.31 Velik požar v Moskvi
8.50 Ukrajina: Rusi umikajo Wagnerjeve plačance iz Bahmuta in tja pošiljajo redno vojsko
7.51 Ukrajina podala novo oceno o ruskih izgubah

21.06 Prigožin: Kandidiral bom za predsednika Ukrajine

Vodja ruske zasebne vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin se je oglasil s fronte in dejal, da se bo preselil v pisarno in se posvetil političnemu življenju. V videoposnetku, objavljenem na Telegramu, je izjavil, da namerava leta 2024 kandidirati za predsednika Ukrajine.

"Imam politične ambicije. Odločil sem se kandidirati za predsednika leta 2024. Za predsednika Ukrajine," je dejal Prigožin. Dodal je, da pričakuje, da se bo za ta položaj potegoval z nekdanjim predsednikom Petrom Porošenkom in zdajšnjim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. "Če zmagam na predsedniških volitvah v Ukrajini, fantje, potem bo vse v redu, granate ne bodo potrebne," je dejal.

Odgovoril je tudi na vprašanje, zakaj se pritožuje nad majhno zalogo streliva in ga ne kupuje sam. Prigožin je poudaril, da če bi vse kupil z lastnim denarjem, bi šlo za "državno upravljanje, ne za posel". Po njegovih besedah ​​Wagner vsak mesec potrebuje približno 10 tisoč ton streliva v vrednosti približno milijardo dolarjev. Ko je govoril o človeških izgubah, je Prigožin poudaril, da "borci v vojni v vsakem primeru umirajo, vojna je izmišljena zato, da ena vojska ubija drugo". Zanikal je obtožbe, da je v dogovarjanju z ukrajinskimi oblastmi in da bo "zaradi denarja in odprave sankcij" zapustil območje spopadov "v pravem trenutku". "Ne grem nikamor. Vprašanje je: kdo je vzel denar, ko smo 'naredili gesto dobre volje' in predali Herson, regijo Harkov in številna druga (ozemlja)," je dejal in namigoval na ruske vojaške poveljnike. V ločeni izjavi je Prigožin sporočil, da so Wagnerjeve naborne centre odprli v 42 ruskih mestih.

16.56 Iran z Rusijo sklenil pogodbo o nakupu bojnih letal

Iran je z Rusijo sklenil pogodbo o nakupu ruskih bojnih letal suhoj Su-35, so danes poročali iranski državni mediji. Državi sta dogovor dosegli, čeprav so ZDA opozorile Teheran pred vojaškim sodelovanjem z Moskvo.

"Po odpravi embarga Združenih narodov na nakup konvencionalnega orožja oktobra 2020 je Iran dokončno sklenil pogodbo o nakupu bojnih letal suhoj Su-35," je poročala iranska tiskovna agencija Irna, ki se je sklicevala na iransko predstavništvo pri ZN.

Agencija ni navedla podrobnosti posla, vendar je znano, da se Iran in Rusija že več let pogovarjata o dobavi ruskih bojnih letal Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Letala Su-35 so bila za Iran tehnično sprejemljiva in Rusija je sporočila, da jih je pripravljena prodati islamski republiki," je dodala Irna. Iranski obrambni minister Mohamad-Reza Aštiani je sicer še v ponedeljek dejal, da si Teheran "še vedno prizadeva za nakup" omenjenih ruskih letal, da pa "še ni prejel opreme".

ZDA grozijo s strogimi sankcijami vsem državam, ki poslujejo z iranskimi silami, zlasti z iransko revolucionarno gardo, ki je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Washington je zaskrbljen tudi zaradi krepitve vojaškega sodelovanja Irana in Rusije, pri čemer obtožuje Teheran, da je Moskvi dobavil brezpilotna letala, ki jih je uporabila v vojni v Ukrajini. Iran to zanika.

Strokovnjaki ocenjujejo, da imajo iranske letalske sile približno 300 ruskih, kitajskih, ameriških in francoskih lovcev ter nekaj svojih, ki so različice ameriškega lovca F-5. Po navedbah Teherana naj bi Iran imel tudi ruski protiraketni sistem S-300.

14.23 Britanski analitik: Število mrtvih Rusov v Bahmutu bi lahko naraslo na 30 tisoč

Število mrtvih ruskih vojakov v Bahmutu bi lahko doseglo 30 tisoč, je za Sky News povedal vojaški analitik Philip Ingram.

Nekdanji obveščevalni častnik pravi, da je Bahmut "majhno, nepomembno" mesto približno 1.200 kilometrov od frontne črte, in dodaja, da "Rusi vidijo to kot odskočno desko za prehod v nadaljnja mesta, Kramatorsk in Slovjansk, in napredovanje v poskusu zavzetja preostale regije Donbas".

9.31 V Moskvi izbruhnil velik požar

V bližini Moskve je ponoči izbruhnil velik požar. Zagorelo je v obratu za proizvodnjo plastičnih mas. Ogenj se je razširil na pet tisoč kvadratnih metrov, poroča beloruska Nexta. Požar so do jutra pogasili, za zdaj pa ni informacij, da bi požar lahko imel kakršnokoli povezavo z vojno.

8.50 Ukrajina: Rusi umikajo Wagnerjeve plačance iz Bahmuta in tja pošiljajo redno vojsko

Ukrajinsko mesto Bahmut je še vedno "najbolj vroče območje na frontni črti", je za CNN povedal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske.

"Bahmut je še vedno najbolj divje mesto na fronti. Zdaj je tam tretja skupina borcev iz skupine Wagnerjevih plačancev, ki jih Rusija nadomešča z redno vojsko," je dejal Sergij Čerevati.

"Prvi val, ki so ga februarja lani poslali na fronto, so sestavljali poklicni vojaki, ljudje, povezani s FSB in ministrstvom za notranje zadeve. Drugi val Wagnerjevih plačancev so sestavljali mobiliziranci, ki so bili izbrisani z obličja zemlje, ko je Wagner poskušal prebiti obrambo z živim orožjem," je dejal Čerevati.

"Zdaj vidimo, da Wagnerjeve lovce nadomešča redna vojska. To se verjetno dogaja zaradi Prigožinovega konflikta z vodstvom ruske vojske," je dodal.

Več lahko preberete tukaj:

Bahmut Ukrajina
Novice Po podatkih britanskih obveščevalcev vzhod Bahmuta v rokah skupine Wagner

7.51 Ukrajina podala novo oceno o ruskih izgubah

Ukrajinska stran je podala novo oceno o ruskih izgubah. Trdijo, da so v zadnjih 24 urah ubili več kot 1.010 Rusov in poleg tega uničili tudi deset tankov.

 

skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice Je Prigožin napovedal konec svojih plačancev? "Zadnji korak Wagnerja."
Vladimir Putin
Novice Poročilo obveščevalcev: Rusija se lahko v Ukrajini vojskuje še dve leti
Moldavija
Novice V Moldaviji naj bi preprečili domnevni ukrajinski teroristični napad
Wagner, borci, Jevgenij Prigožin
Novice Ukrajinci razkrili, kdaj bodo proti Rusom sprožili protiofenzivo
 

Ne spreglejte