Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
10.08

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

160

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 10.08

1 leto

411. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina: Rusi z novo taktiko uničujejo vse pred seboj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

160

Ukrajina | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Ruska vojska je prešla na tako imenovano taktiko požgane zemlje. To pomeni, da poskuša sovražnik uničiti vse, kar je za njegovega nasprotnika koristno v boju, kot so oporišča, orožje, zaloge in celo kmetijski pridelki," je pojasnil Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva
14.16
To Lukašenko prosi Rusijo 
12.21 London: Rusija okrepila napade v regiji Doneck
10.08 Ukrajina: Rusi z novo taktiko uničujejo vse pred seboj

14.16 To Lukašenko prosi Rusijo 

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je srečal z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, poroča Reuters, ki se sklicuje na belorusko državno tiskovno agencijo. Lukašenko je dejal, da potrebuje zagotovila, da bo Rusija v primeru agresije branila Belorusijo "kot svoje ozemlje". Belorusija je najbližja zaveznica Rusije, zagotovila je izstrelitveno ploščad za napad na Ukrajino februarja 2022.

Srečanje Lukašenka in Šojguja je sledilo dogovoru o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja na beloruskem ozemlju, s čimer se del ruskega jedrskega arzenala približuje Evropi. ZDA sicer mirijo, da kljub tej potezi Rusije in Belorusije ni nobenih znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti jedrsko orožje.

12.21 London: Rusija okrepila napade v regiji Doneck

Po podatkih britanskih obveščevalnih služb je ruska vojska v zadnjih sedmih dneh okrepila napade v okolici mesta Marinka, ki leži 20 kilometrov jugozahodno od regije Doneck, je v poročilu danes zapisalo britansko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska pa je danes sporočila, da je od nedelje odbila 60 napadov in sestrelila šest brezpilotnih letal.

Ruske sile so bile najbolj aktivne na območju Donecka. Močno topniško obstreljevanje je prizadelo tudi Herson na jugu države, glavno žarišče spopadov pa naj bi bilo še vedno na območju Bahmuta v regiji Doneck, je še sporočil generalštab v Kijevu.

Doneck je največje mesto v istoimenski regiji, ki so jo separatisti ob podpori Moskve razglasili za neodvisno ljudsko republiko. Medtem je Moskva to območje anektirala v nasprotju z mednarodnim pravom. Za nadzor nad mestom Marinka, od koder vodijo pomembne prometne poti, se ruska vojska bori že od leta 2014 in je v veliki meri uničeno zaradi raketnega obstreljevanja, navaja britansko poročilo.

10.08 Ukrajina: Rusi z novo taktiko uničujejo vse pred seboj

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil na vzhodu, general Oleksander Sirski, je obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. "Stavbe in položaje uničujejo z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem. Razmere so težke, vendar pod nadzorom," je dejal.

Dodal je, da so ukrajinske enote junaško prestale rusko ofenzivo v Bahmutu in uspele izčrpati enote ruske zasebne vojske Wagner, tako da je bil sovražnik zdaj prisiljen uporabiti posebne sile redne ruske vojske.

Njegovi komentarji so v nasprotju z izjavami vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je nedavno dejal, da njegove enote v Bahmutu napredujejo in da imajo ukrajinske enote težave zaradi izgube oskrbovalnih poti.

Ukrajinsko vodstvo vztraja, da se Bahmutu ne bo odpovedalo, saj bi to moskovskim enotam omogočilo nadaljnje napredovanje v notranjost države, še poroča dpa.

Čečeni v Ukrajini
Novice Čečenski borec v Ukrajini: "Samo pridejo in uničijo vsakogar, ki bi lahko nasprotoval njihovi moči."
Ne spreglejte