Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
8.40

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Vojna v Ukrajini

Torek, 12. 3. 2024, 8.40

1 mesec, 2 tedna

748. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski dal zgraditi več kot tisoč kilometrov dolg zid smrti: "Dobro napredujemo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63
Zid smrti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Eden od načinov, s katerim Ukrajinci ustavijo ruske sile, je zid, zgrajen iz t. i. zmajevih zob – betonskih blokov v obliki piramide, ki so namenjeni blokiranju poti tankov in drugih vojaških vozil. Te dni jih postavljajo v več ukrajinskih regijah, prizore iz okolice Zaporožja so objavili na spletni strani ministrstva za obrambo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.16 ZDA bodo Ukrajini namenile dodatnih 300 milijonov dolarjev pomoči
16.11 Latvija bo okrepila varovanje meje z Belorusijo
15.50 V Nemčiji sprejeli že več kot tisoč pacientov iz Ukrajine
14.54 Zelenski dal zgraditi več kot tisoč kilometrov dolg zid smrti 
10.55 Proukrajinski ruski borci: Vdrli smo na rusko ozemlje 
8.02 Ukrajina napadla več kot tisoč kilometrov oddaljeno rusko skladišče goriva

20.16 ZDA bodo Ukrajini namenile dodatnih 300 milijonov dolarjev pomoči

Ameriški predsednik Joe Biden je odredil 300 milijonov dolarjev nujne vojaške pomoči za Ukrajino, v času ko kongres že več mesecev blokira 60 milijard dolarjev vreden paket pomoči za Ukrajino, je danes sporočila Bela hiša. Paket pomoči vključuje rakete, strelivo in nekaj oklepnih vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes v imenu predsednika Bidna napovedujem nujni paket pomoči, ki vključuje orožje in opremo v vrednosti 300 milijonov dolarjev, s katerim bomo zadostili nekaterim nujnim potrebam Ukrajine," je pojasnil svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Opozoril je, da 300 milijonov dolarjev ni niti približno dovolj, da bi zadostilo potrebam Ukrajine na bojišču, in ne bo preprečilo, da bi Ukrajini v prihodnjih tednih zmanjkalo streliva. Ob tem je kongres, ki že več mesecev blokira ameriški paket pomoči, ki bi Ukrajini prinesel okoli 60 milijard dolarjev, vnovič pozval k ukrepanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnil ameriški uradnik, je Washingtonu 300 milijonov dolarjev za Ukrajino uspelo zagotoviti s prihranki pri nedavnih nakupih Pentagona. "Gre za razmeroma majhen paket, ki Ukrajini za kratek čas zagotavlja najmanj, kar potrebuje," je dodal.

16.11 Latvija bo okrepila varovanje meje z Belorusijo

Latvija bo zaradi vse večjega števila poskusov nezakonitega prečkanja meje ponovno okrepila varovanje in nadzor na meji z Belorusijo, je danes napovedala vlada v Rigi in dodala, da bo ukrep veljal do 12. septembra. Med drugim namerava vlada mejni straži dodeliti obsežnejša pooblastila ter ji zagotoviti podporo vojske in policije.

V zadnjih tednih je Latvija zabeležila porast števila migrantov, ki so skušali nezakonito vstopiti na ozemlje Evropske unije preko Belorusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Baltske države in Poljska sicer že dlje časa obtožujejo Minsk, da s ciljem destabilizacije regije organizirano prevaža migrante na zunanje meje EU. Litva pa je v preteklih mesecih tudi zaprla več mejnih prehodov z Belorusijo, da bi izboljšala nadzor nad pretokom blaga, prometa in ljudi čez mejo ter zajezila poskuse uvoza in izvoza sankcioniranega blaga ter tihotapstva.

Baltske države so se v začetku januarja tudi dogovorile, da bodo v luči vojne v Ukrajini pričele z gradnjo t. i. baltske obrambne linije, t. j. niza obrambnih objektov z montažnimi bunkerji in podpornimi točkami na njihovih mejah z Rusijo in Belorusijo. Gradnja linije bo predvidoma stekla prihodnje leto.

15.50 V Nemčiji sprejeli že več kot tisoč pacientov iz Ukrajine

Število pacientov iz Ukrajine, ki so jih od začetka vojne prepeljali na zdravljenje v Nemčijo, je danes preseglo tisoč. Novo skupino ranjenih ali obolelih, ki se tam zdravijo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, so sprejeli na letališču Köln-Bonn. Tam jih je pričakal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Evropska unija je program za evakuacije ranjencev iz Ukrajine v okviru mehanizma civilne zaščite EU začela marca 2022, manj kot mesec dni po začetku ruske invazije na zahodno sosedo. Do danes je bilo v okviru programa v bolnišnice v 22 državah članicah EU skupno prepeljanih 3156 ukrajinskih ranjencev, so sporočili iz Bruslja.

Največ jih je sprejela Nemčija, doslej skupno že 1022. Poleg 692 vojakov so med njimi še civilisti, tudi otroci, navedbe nemške vlade povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Današnjemu sprejemu nove skupine pacientov iz Ukrajine na nemškem letališču Köln-Bonn je prisostvoval tudi evropski komisar Lenarčič, ki se bo med obiskom v Nemčiji srečal še z notranjo ministrico Nancy Faeser, ministrom za zdravje Karlom Lauterbachom in vodjo nemškega zveznega urada civilne zaščite Ralphom Tieslerjem.

Glede na napovedi v Bruslju bo osrednja tema pogovorov evropsko odzivanje na naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroči človek.

14.54 Zelenski dal zgraditi več kot tisoč kilometrov dolg zid smrti 

Eden od načinov, s katerim Ukrajinci ustavijo ruske sile, je zid, zgrajen iz t. i. zmajevih zob – betonskih blokov v obliki piramide, ki so namenjeni blokiranju poti tankov in drugih vojaških vozil. Te dni jih postavljajo v več ukrajinskih regijah, prizore iz okolice Zaporožja so objavili na spletni strani ministrstva za obrambo.

"Ne govorimo o nekaj kilometrih ali sto kilometrih, ampak več kot tisoč kilometrov dolgi obrambni črti. Hitrost gradnje je dobra," je ob tem dejal Zelenski.

Nekateri mediji so te obrambne črte, ki jih sestavljajo protitankovske ovire, podzemni bunkerji, betonske pasti in zmajevi zobje že poimenovali zid smrti.

10.55 Proukrajinski ruski borci: Vdrli smo na rusko ozemlje

Guverner Kurska Roman Starovojt je na Telegramu potrdil, da se je zgodil oboroženi boj, vendar zanikal kakršenkoli preboj napadalcev. Skupina, imenovana Sibirski bataljon, je prav tako zapisala, da Rusiji prinaša obljubljeno svobodo in pravico.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe je dejal, da ruske prostovoljske skupine pri svojem napadu niso delovale po ukazih Kijeva. "Na ozemlju Ruske federacije delujejo popolnoma avtonomno, na lastno pobudo, ter zasledujejo svoje družbene in politične cilje," je za ukrajinske medije dejal Andrij Jusov.

8.02 Ukrajina napadla več kot tisoč kilometrov oddaljeno rusko skladišče goriva

Ukrajina je ponoči izvedla val napadov z droni na cilje v Rusiji. V mestu Kstovo, ki je od ukrajinske meje oddaljeno dobrih tisoč kilometrov, in v Orjolu sta zaradi napadov zagoreli skladišči goriva, so sporočile regionalne oblasti. Poleg tega je bilo tarča ukrajinskih napadov še šest ruskih regij. O mrtvih in ranjenih niso poročali.

V Orjolu, ki leži okoli 160 kilometrov od meje z Ukrajino, je dron trčil v tamkajšnje skladišče goriva in zanetil požar, je prek omrežja Telegram sporočil guverner istoimenske regije Andrej Kličkov. Dodal je, da si reševalne službe prizadevajo zajeziti ogenj in da ranjenih ni bilo.

V Kstovu, približno 450 kilometrov vzhodno od Moskve in streljaj od Nižnega Novgoroda, si gasilci prav tako prizadevajo omejiti požar, ki je v rafineriji nafte izbruhnil po napadu brezpilotnega letalnika, je sporočil guverner regije Nižni Novgorod Gleb Nikitin. Dodal je, da po prvih podatkih žrtev ni.

Ukrajina je v ponedeljek zvečer z droni napadla tudi rusko obmejno regijo Belgorod. Po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova žrtev ni bilo, je pa napad povzročil škodo na enem od električnih vodov. Posledično je brez elektrike ostalo sedem naselij, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča napada sta bili tudi regiji Tula, kjer je ruska zračna obramba dron sestrelila, in regija Kursk blizu ukrajinske meje, kjer je zračna obramba sestrelila dva brezpilotna letalnika.

Danes zjutraj je nato ruska zračna obramba dron sklatila nad leningrajsko regijo na severozahodu države, je sporočilo obrambno ministrstvo. Več naj bi jih sestrelila tudi nad regijama Brjansk in Moskva.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je zračna obramba nad sedmimi regijami skupno sestrelila 25 ukrajinskih dronov.

Vladimir Putin in Ramzan Kadirov
Novice Ukrajinci ogorčeni: Rusi ujete ukrajinske vojake prodajajo Čečenom
Vozilo vozi v temi zaradi dronov
Novice Prestrašeni Rusi: zaradi ukrajinskih dronov se ponoči vozijo brez prižganih luči #video
ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Satelitski posnetki razkrivajo strašansko ceno, ki jo plačuje ruski okupator
Ne spreglejte