Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2023,
10.27

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina

Sreda, 1. 11. 2023, 10.27

6 mesecev

615. in 616. dan vojne v Ukrajini

Ukrajina: Gre za najobsežnejše rusko obstreljevanje letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09
Ukrajina | Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so ruske sile v zadnjih 24 urah obstreljevale več kot sto krajev v Ukrajini, kar je največ v enem dnevu od začetka leta. | Foto Reuters

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so ruske sile v zadnjih 24 urah obstreljevale več kot sto krajev v Ukrajini, kar je največ v enem dnevu od začetka leta.

Foto: Reuters

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so ruske sile v zadnjih 24 urah obstreljevale več kot sto krajev v Ukrajini, kar je največ v enem dnevu od začetka leta. "V zadnjih 24 urah je sovražnik obstreljeval 118 naselij v desetih regijah," je na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

10.27
Ukrajina poroča o najobsežnejšem ruskem obstreljevanju letos
10.20 Blinken v kongresu poudaril nujnost pomoči za Ukrajino in Izrael
Ukrajina
Novice Ukrajina z raketami in droni napadla ruske cilje na Krimu

10.27 Ukrajina poroča o najobsežnejšem ruskem obstreljevanju letos

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so ruske sile v zadnjih 24 urah obstreljevale več kot sto krajev v Ukrajini, kar je največ v enem dnevu od začetka leta.

Kijev je danes poročal tudi o ruskem napadu na rafinerijo nafte v Kremenčuku v osrednjem delu države. Žrtev ni bilo, je pa skoraj sto gasilcev potrebovalo več ur, da so požar pogasili, je sporočil Klimenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nočnem obstreljevanju v regiji Harkov na severovzhodu Ukrajine je umrla ena oseba, še ena pa je bila ubita v regiji Herson na jugu države, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Ukrajinske zračne sile so danes tudi sporočile, da so ponoči sestrelile 18 od 20 ruskih brezpilotnih letal.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je sestrelilo dve ukrajinski brezpilotni letali nad regijama Brjansk in Kursk, ki mejita na Ukrajino, poroča AFP.

Boris Pistorius, nemški obrambni minister
Novice Nemški obrambni minister svari: Evropi bi lahko grozila vojna

10.20 Blinken v kongresu poudaril nujnost pomoči za Ukrajino in Izrael

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je včeraj v ameriškem kongresu skupaj z obrambnim ministrom Lloydom Austinom poudaril nujnost potrditve pomoči za Ukrajino in Izrael. Kot je dejal, želi ruski predsednik Vladimir Putin izkoristiti vojno na Bližnjem vzhodu za zmanjšanje zahodne podpore Kijevu. Zaslišanje so večkrat prekinili protestniki.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna si že nekaj časa želi, da kongres potrdi dodatno pomoč za Ukrajino, od nedavno pa tudi za Izrael. Republikanci nad to idejo niso preveč navdušeni, novi predsednik predstavniškega doma Mike Johnson pa celo povezuje potrditev pomoči z zmanjšanjem proračunske porabe.

Christopher Wray, direktor FBI
Novice Direktor FBI opozoril na naraščanje terorističnih groženj ZDA

"Putin želi izkoristiti napad Hamasa v upanju, da bo odvrnil našo pozornost od Ukrajine"

"Putin se trudi izkoristiti napad Hamasa na Izrael v upanju, da bo odvrnil našo pozornost od Ukrajine," je na senatnem zaslišanju v odboru za mednarodne odnose danes dejal Blinken, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Austin je dejal, da bo Putinu brez ameriške podpore Ukrajini uspelo doseči svoje cilje. "Če jim zdaj potegnemo preprogo izpod nog, bo Putin samo še močnejši in uspelo mu bo osvojiti suvereno ozemlje svoje sosede," je povedal.

ZDA od začetka ruske invazije na Ukrajino izrazito vojaško podpirajo Kijev, napad palestinskega Hamasa na Izrael pa je od Washingtona zahteval, da dodatno pomoč nameni tudi izraelski vojski. Ameriška vlada kljub naraščajočemu številu civilnih žrtev v Gazi še naprej podpira Izrael in zavrača pozive k prekinitvi ognja.

Blinken je na zaslišanju o Gazi povedal, da bi ta morala iti pod nadzor palestinske uprave, ki obvladuje Zahodni breg, pri čemer bi lahko mednarodni akterji začasno prevzeli določeno vlogo.

V izraelskih vojaških operacijah je po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi umrlo več kot 8.500 ljudi, kar je v preteklih tednih sprožilo proteste tudi v ZDA.

Zaslišanje so tako danes večkrat prekinili propalestinski protestniki, ki so zahtevali takojšnjo prekinitev ognja in konec ameriške podpore Izraelu. Okrog 20 ljudi je tudi dvigalo z rdečo barvo premazane roke, ki so simbolizirale prelivanje krvi v Gazi.

Predsednik Biden je od kongresa zahteval več kot 105 milijard dolarjev sredstev za varnost, vključno s 14,3 milijarde dolarjev za Izrael in 44 milijardami za Ukrajino.

Preberite še:

Gaza, Izrael, Napad
Novice Vojna se širi: Izrael napadli iz še ene države
Ukrajina, mirovna pogajanja, Malta
Novice Na Malti nov krog mirovnih pogajanj za končanje vojne v Ukrajini
Nafta
Novice V Krasnodaru na rafineriji izbruhnil požar. So jo napadli ukrajinski droni?

 

Ne spreglejte